Neumorno ponavljajući scenu vjenčanja ispred Sabornog hrama u Trebinju režiser Emir Kusturica i njegovi saradnici na filmu "Na mliječnom putu" nastojali su da se sve dovede "pod konac".

emir kustirica na snimanju filoma

Strpljenja nije manjkalo ni na drugoj strani, kod statista, koji su strpljivo čekali da Kusturica kaže "u redu je".

Među statistima su ljudi različitih profila - djeca, konobari, novinari, studenti, đaci, nezaposleni, penzioneri... Neko iz potrebe da zaradi koju marku za ljetovanje, a neko iz čiste radoznalosti.

Prvi dio snimanja završen je juče. Do sada su snimane scene u gradu i prigradskim naseljima, kao i neke od scena na Klobuku, gdje se za potrebe filma gradi nekoliko objekata.

- Da ovog čovjeka nema, valjalo bi ga izmisliti. Toliko energije, toliko volje i strpljenja... Nije ni čudno što ga cijeli svijet prepoznaje - kaže jedan od statista iz Trebinja.

A pored filmskog seta, tik uz kranove koji nose kameru, pored ograde crkvenog dvorišta načičkalo se dosta Trebinjaca. Fascinantna je tišina u kojoj prate svaki trenutak snimanja. Filmska ekipa se brine o svakom detalju na snimanju. Pa čak i o onim sporednim. Na završetku snimanja pokupi se i posljednja plastična čaša i komad papira.

Jedan čovjek je zadužen za čuvanje zmija u buretu. Neko se našalio i rekao: "Ove Emirove zmije su na pivskom putu", gledajući flašu piva oko koje se u buretu obmotala jedna od hercegovačkih šarki.

Film "Na mliječnom putu" zasnovan je na Kusturičinoj priči "U zmijskom zagrljaju" iz zbirke "Sto jada", a sastojaće se iz tri dijela - priče o zmiji, ljubavi i monaštvu. U ovoj priči, kao i u cijelom filmu, glavnu mušku ulogu monaha tumači Kusturica. Već taj segment bio je dovoljan da zagolica maštu publike - hercegovački krš, Kusturica u odori monaha, molitva u kamenoj ćeliji... Pa zatim lijepe glumice Monika Beluči i Sloboda Mićalović.

Glavnu žensku ulogu u novom Kusturičinom filmu tumačiće italijanska diva Monika Beluči, a jedna od bitnih rola povjerena je Slobodi Mićalović. Film se pravi u meksičkoj produkciji, a premijera bi trebalo bi da bude početkom maja u Kanu. Uz manje pauze, biće sniman do kraja oktobra.

Kontroverze
Kao i svako snimanje, i ovo prati dosta kontroverzi i mistike. Priča se da je najbolji honorar dobio jedan Trebinjac, koji je gotovo čitav dan proveo u mrtvačkom kovčegu, kao i jedna glumica, koja je odglumila scenu u kojoj trči gola trebinjskim parkom.