U protekla tri dana Trebinjci su imali priliku pogledati tri filma u okviru projekta ljetne turneje "Operacija kino", putujućeg kina "Sarajevo film festivala".

operacija kino trebinje

U petak i četvrtak na programu su bili filmovi koji će se naći u zvaničnoj selekciji "SFF", "Princ avalanš", reditelja Devida Gordona Grina i "Blankanives" Pabla Bergera, dok je sinoć prikazan film "Najbolja ponuda" Đuzepea Torontea.

"Ovo je projekat u sklopu 'Obale Art Centar' i 'SFF'. Pokrenut je prije četiri godine sa ciljem da publici širom BiH, koji nemaju priliku da vide program koji se prikazuje na 'SFF', približi festivalski štih, tj. da dovedemo dio Festivala u neki od gradova", rekla je Ana Franjčević, koordinator projekta "Operacija kino".

Projekat, koji je do sada održan u Bosanskoj Krupi, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Ravnom, i proteklih dana u Trebinju, a narednih dana i u Livnu, finansiran je od stare Ambasade Kraljevine Norveške i "Media mundus".

Franjčevićeva nije željela otkrivati mnogo detalja za predstojeći "Sarajevo film festival", samo je nagovijestila dolazak Emila Hirša, glavnog glumaca u filmu "Princ avalanš". Kako saznajemo gost Festivala bi trebao biti i poznati francuski reditelj, Leo Karaks.