Maslinovo ulje je čovjekov najbolji saveznik protiv bolesti i prvo je na spisku od 10 prehrambenih namirnica koje su korisne za ljudski organizam, zbog čega ga i zovu "tečno zlato".

maslinovo ulje

Prirodni sok od maslinovog ulja je eliksir zdravlja i dugovječnosti.

Mediteranski narodi od davnina koriste maslinovo ulje u svojoj ishrani i manje obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i malignih bolesti organa za varenje, što su pokazala i razna istraživanja.

U novije vrijeme u Španiji se koriste neki sastojci iz maslinovog ulja koji se dodaju hljebu da bi se spriječavalo starenje.

Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masne kiseline, lecitin, polifenole i vitamine A, D, E i K. Ljekovitost maslinovog ulja potiče, prije svega, od velikog sadržaja mononezasićenih masnih kiselina i antioksidanasa.

Istraživanja stručnjaka sa Univerziteta u Filadelfiji pokazala su da maslinovo ulje sadrži isto jedinjenje kao i lijek brufen, odnosno ibuprofen, što znači da bi dnevna doza maslinovog ulja mogla da pomogne kod reumatičnih i srčanih oboljenja i ublažavanja raznih vrsta bolova.

Najbolje je koristiti ekstradjevičansko maslinovo ulje, koje nastaje pri stavljanju maslina u presu i prije pritiskanja, odnosno koje nastaje prirodnim cijeđenjem. Najbolje je kada se koristi sirovo u salatama i s povrćem, kada se ostvaruje njegov pun efekat, a kada se prži, onda se efekat bitne supstance u njemu smanjuje. Savjetuje se da se koristi što više u ishrani odraslih i djece, a spisak njegovih korisnih i ljekovitih svojstava je zaista velik.

Prirodni antioksidanti: Vitamini i provitamini (A i E), minerali kao što su selen, te fenol u maslinovom ulju predstavljau prirodne antioksidante. Oni štite ćelije od oksidativnog stresa, aktivnog kiseonika i slobodnih radikala.

Smanjuje holesterol: Maslinovo ulje utiče na smanjenje ukupnog holesterola i poboljšava odnos LDL i HDL holesterola, tako što dovodi do povišenja zaštitničkog "dobrog" holesterola (HDL), a snižava "loš" holesterol (LDL).

Štiti srce i mozak: Studije su dokazale da maslinovo ulje štiti od oboljenja srca. Usporava pojavu ateroskleroze i smanjuje rizik oboljevanja od koronarne bolesti i moždanog udara.

Umanjuje rizik od raka: Maslinovo ulje smanjuje rizik obolijevanja od raka crijeva i raka dojke. Kod žena koje uzimaju maslinovo ulje postoji 45 odsto manji rizik da dobiju rak dojke. U mediteranskom regionu, gdje je visoka potrošnja maslinovog ulja, veoma su niske pojave nekoliko vrsta raka, uključujući i rak dojke, jajnika i žlijezda.

Digestivni trakt: Lako se vari i ima zaštitnu ulogu na digestivni trakt. Ljudski želudac mnogo bolje toleriše maslinovo ulje u poređenju sa drugim mastima. Povoljno utiče na organe za varenje. Pomaže kod gastritisa i čira. Poboljšava lučenje žuči i pankreasnih enzima, pa sprečava pojavu kamena u žučnim putevima. Sprečava masnu degeneraciju jetre (steatoza).

Dijabetes: Smanjuje rizik obolijevanja od dijabetesa i odlaže pojavu komplikacija kod dijabetičara koji koriste insulin.

Mršavljenje: Utiče na ravnomjernu raspodjelu i gubitak masnih naslaga.

Korisno i u kozmetici: Koristi se kao važan sastojak kozmetičkih preparata, namijenjenih za zaštitu od sunca, njegu suve kože, uklanjanje posljedica opekotina i ožiljaka. Maslinovo ulje je odlično antiaging sredstvo koje obezbjeđuje dugovječnost. Jako je dobro i za ten, jer iz njega izvlači zdravi sjaj, a kosu čini sjajnom i prekrasnom.

Maslinovo ulje omogućava i zaštitu od otrova. Takođe ublažava bol u mišićima kada se ugrijae i lagano umasira na bolno mjesto. Ono djeluje i na hemoroide, upalu pluća, kožna oboljenja, perut, ekcem, psorijazu te gljivične infekcije, uključujući i lišajeve.

Zbog svega ovoga ne dozvolite da ostanete u kuhinji bez ove fantastične namirnice.

Činjenice

- nema holesterola i ima 77 odsto nezasićenih masnih kiselina

- nema glutena i nema soli

- sva ulja imaju otprilike istu kalorijsku vrijednost, ali je zbog intenzivnog ukusa i mirisa maslinovog ulja njega manje potrebno dodati hrani

- jedna kašika daje osam odsto potrebne količine vitamina E