Prvi upisni rok na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu počinje u ponedjeljak, 24. juna, kada će budući brucoši početi da predaju dokumenata za željeni studij.

konkurs za upis studenata u republici srpskoj

Dokumenta će moći da se predaju do 28. juna, dok će prijemni ispit biti održan 1. jula.

- Rezultati će biti objavljeni 3. jula, a primljeni kandidati moći će da se upišu od 1. do 4. jula - navodi se u konkursu za upis studenata u prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija u akademskoj 2013/2014. godini na javnim visokoškolskim ustanovama u RS.

Kandidati koji žele da upišu Akademiju umjetnosti prijemni ispit polagaće od 1. do 5. jula, a oni koji žele da pohađaju Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta prijemni će polagati 1. do 4. jula.

Na Univerzitetu u Banjaluci odobren je upis ukupno 3.422 studenta, od kojih će se 1.290 finansirati iz budžeta, dok je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu planiran upis 3.495 studenata, od kojih za 1.446 ima mjesta na budžetu.

Najviše mjesta na banjalučkom Univerzitetu ima na Pravnom fakultetu, gdje je odobren upis 510 brucoša, na Filozofskom, gdje može da se upiše 385, i Ekonomskom fakultetu, gdje počinje "trka" za 350 indeksa. Najmanje slobodnih mjesta, i to 40 ima na Rudarskom fakultetu i Šumarskom, gdje će moći da se upiše 65 studenata.

Slična situacija je i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, gdje je najviše mjesta na Pravnom i Ekonomskom fakultetu Pale, odnosno po 350, ali i na Filozofskom, gdje je odobren upis 595 studenata. Najmanje mjesta, po 50, je na Fakultetu za proizvodnju i menadžment Trebinje i Muzičkoj akademiji Istočno Novo Sarajevo.

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija rekao je da su stvorene pretpostavke da upis studenata na javnim i privatnim univerzitetima i fakultetima bude održan istog dana, ali da se na to ne mogu obavezati privatni univerziteti i fakulteti. On je ponovio da cijena školarine na prvom ciklusu studija na javnim fakultetima ostaje ista i iznosi 440 KM.

Drugi upisni rok

Drugi upisni rok organizovaće sve visokoškolske ustanove koje u prvom upisnom roku ne upišu planirani broj studenata. Prijavljivanje kandidata trajaće od 26. do 30. avgusta, a prijemni ispit biće održan 2. septembra.