Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim i umrlim dobrovoljnim davaocima krvi i davanjem najdragocjenije tečnosti danas je u Trebinju obilježen 14. juni - Svjetski dan dobrovoljnog davalaštva.

darivanje krvi u trebinju

Načelnik Transfuziološke službe Opšte bolnice u Trebinju Dragan Šarenac rekao je da se akciji odazvalo više od 50 dobrovoljnih davalaca krvi i istakao da je ovaj grad godinama poznat po velikom broju humanista koji redovno daju krv.

"Ponosni smo na naše davaoce, a iz godine u godinu bilježimo sve uspješnije akcije sa sve većim brojem dobrovoljnim davalaca i prikupljenih doza krvi", istakao je Šarenac.

On je napomenio da je od početka godine prikupljeno više od 820 jedinica krvi, isključivo dobrovoljnim davalaštvom. Šarenac je istakao da je ova godina najuspješnija kada je riječ o ovim humanitarnim akcijama.

Kao izraz podrške dobrovoljnom davalaštvu krvi, Trebinje od 1997. godine ima spomen-obilježje poginulim i umrlim dobrovoljnim davaocima krvi i Ulicu dobrovoljnih davalaca krvi. Ovakvo spomen-obilježje dugo vremena je bilo jedino takvo u Evropi.

Za dobrovoljne davaoce krvi gradska administracija organizovala je prijem, nakon čega je upriličeno druženje humanista.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija rekao je da je ovaj grad jedinstven po velikom broju dobrovoljnih davalaca krvi i poručio da će gradska uprava i ubuduće planirati budžetska sredstva za dobrovoljne davaoce krvi i organizovanje akcija davanja krvi.