Predstavnici Goethe instituta, g. Stricker - direktor jezičkog odjeljenja, g. Kovačević - koordinator za kurseve i kooperaciju u obrazovanju, sa profesorima instituta, boravili su 12. i 13. juna 2013. godine u Trebinju.

sastanak u skoli cerovac

Oni su posjetili Dučićev grad povodom održavanja prvog ispitnog roka za polaganje ispita iz njemačkog jezika koje ovaj institut kulture administrira u cijelom svijetu, kao i zbog sastanka sa predstavnicima obrazovnih institucija u našem gradu. Teme sastanka su bile unapređenje nastave njemačkog jezika i organizacija obilježavanja Evropskog dana jezika, 26. septembra 2013. u Trebinju.

Sastanku su, osim predstavnika instituta i organizatora - škole "Cerovac", prisustvovali direktori Gimnazije "Jovan Dučić", "Centra srednjih škola" Trebinje, OŠ "Vuk Karadžić", JU "Naša radost", "Američkog kutka" u Trebinju, "Narodne biblioteke" Trebinje, te više profesora njemačkog jezika.

Gospođa Miskin je obavijestila prisutne o uspostavljenoj saradnji Goethe instituta i škole Cerovac u vezi sa administracijom ispita njemačkog jezika. Ispiti Goethe instituta će se i u narednom periodu, odnosno već u septembarskom ispitnom roku, moći prijavljivati i polagati u školi Cerovac koja će za zainteresovane polaznike, osim organizacije pripremne nastave za polaganje, obaviti i sve potrebne administrativne poslove.

Gospodin Heinrich Stricker se zahvalio gđi Miskin na pozivu, gostoljubivosti i dobroj organizaciji sastanka sa zainteresovanim predstavnicima iz sektora obrazovanja u trebinjskoj opštini. Takođe je istakao svoje zadovoljstvo činjenicom da se ispiti Goethe instituta od sada administriraju i u Trebinju što će biti olakšica za sve koji su zainteresovani za sticanje ovog priznatog međunarodnog sertifikata imajući u vidu da se zbog polaganja više ne mora putovati u Sarajevo.

U konstruktivnom razgovoru koji je uslijedio razmatrano je trenutno stanje i aktuelni trendovi u nastavi njemačkog jezika u državnim i privatnim školama, te su iznesena zapažanja i prijedlozi prisutnih koja se tiču unapređenja nastavnog procesa i popularizacije njemačkog jezika. Svi prisutni predstavnici obrazovnih institucija su izrazili želju za uspostavljanjem saradnje sa Geothe institutom sa čijim predstavnicima su se složili o mogućim  vidovima saradnje kao što su: organizacija seminara za profesore njemačkog jezika, donacija knjiga Narodnoj biblioteci, te formiranje Njemačkog kutka i sl.

Sljedeća tema je bila manifestacija povodom Evropskog dana jezika. Obilježavanje Evropskog dana jezika inicirao je Savjet Evrope 2001. godine i od tada se svake godine, 26. septembra, širom Evrope održava veliki broj umjetničkih manifestacija posvećenih multilingvalizmu. Već je poznato da će domaćin centralne manifestacije u Republici Srpskoj biti trebinjska gimnazija "Jovan Dučić". Na sastanku je dogovoreno da svoj doprinos daju i ostale državne i privatne škole sa prigodnim programom. U obilježavanju ovog značajnog datuma učestvovaće i predstavnici EUNIC-a (European Union National Institutes for Culture). EUNIC je mreža nacionalnih kulturnih instituta Evropske unije koji zajedno organizuju razne kulturne programe, unapređuju evropsku kulturu van nacionalnih granica i na taj način prevazilaze linije razdvajanja. Neke od članica su: Goethe-Institut BiH, Britanski savjet, Francuski institut, Centar Andre Malraux te kulturna odjeljenja ambasada Italije, Austrije, Portugala, Slovenije, itd.

Sastanak je završen u veoma prijatnoj atmosferi sa očekivanjima svih prisutnih da će se pozitivni efekti dogovora osjetiti veoma skoro u našim školama i da će popularnost njemačkog jezika porasti, što bi bilo potpuno opravdano imajući u vidu postojeće tržište rada i mrežu univerzitetskih organizacija i fondacija u Evropi.