Pobjednik kanskog festivala je film Abdelatifa Kešiša "Plavo je najtoplija boja" /"Adelina ljubav"/, a kritičari su saglasni da je najveći gubitnik film Iranca Asgara Faradija "Prošlost", koji je bio veoma zapažen na Festivalu.

zavrsen festival u kanu

Žiri, kojim je predsjedavao Stiven Spiblberg, nagradio je "Zlatnom palmom" romantičnu priču o lezbijskoj ljubavi, dok su "Grand pri" Festivala uzeli Itan i DŽoel Koen za film o kantri muzičaru "Unutar Levina Dejvisa".

Nagrada za režiju pripala je Amatu Eskalanteu za film "Heli", a posebnu nagradu žirija dobio je japanski autor Hirokazu Kore Eda za film "Kakav otac - takav sin".

Za najboljeg glumca proglašen je holivudski veteran Brus Dern za ulogu u filmu Aleksandera Pejna "Nebraska", dok je najbolja glumica Francuskinja Berenis Bežo za nastup u filmu "Prošlost" iranskog režisera Asgara Faradija.

Mnogi smatraju da je ovo jedan od najboljih kanskih festivala u posljednjoj deceniji sa mnogo dobrih filmova.

Sem nagrađenih filmova, posebnu pažnju izazvali su i filmovi kultnog američkog režisera DŽima DŽarmuša "Samo ljubavnici ostaju živi", zatim film "Imigranti" DŽemsa Greja, koji je bio favorit mnogih filmofila, kao i ostvarenje "Velika ljepota" Paola Sorentina.

U konkurenciji programa "Izvjestan pogled" za najbolje ostvarenje proglašen je film "Slika koja nedostaje" u režiji Riti Pana, a nagrađena su i ostvarenja "Omar" režisera Hanija Abu Asada i "Stranac sa jezera" Alena Žirardoa