Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik EFT grupe Vuk Hamović položili su danas kamen temeljac za izgradnju EFT-ove termoelektrane /TE/ u Stanarima kod Doboja.

pocela izgradnja termoelektrane stanari kod doboja

Svečanom činu prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, premijer Željka Cvijanović, ministri u Vladi Republike Srpske, kao i ambasadori Velike Britanije u BiH Najdžel Kejsi i Kine Dong Čunfeng, te partneri koji će raditi na izgradnji TE.

Dodik je u obraćanju na svečanosti rekao da je ovo "lijep i srećan dan, dugo čekan i dočekan".

On je podsjetio da je izgradnja TE u Stanarima prvi projekat ovih razmjera u posljednje tri decenije.

Dodik je izrazio zahvalnost EFT grupi što nije odustala od projekta u Stanarima, čak i u teškim vremenima, te istakao da je uvijek vjerovao u uspjeh ovog projekta, koji dokazuje da Republika Srpska pokazuje sposobnost da i u ovom teškim vremenima prihvati izazov.

Predsjednik Republike Srpske u izjavi novinarima naglasio je da ulaganja u ovom dijelu Republike Srpske iznose oko milijardu evra, ako se uzme u obzir izgradnja dionice autoputa Doboj - Prnjavor i izgradnja TE u Stanarima.

"Posebno sam ponosan kada jedna velika Kina i Republika Srpska sarađuju", rekao je Dodik.

EFT grupa danas je, proslavljajući osam godina rada u Stanarima, dodijelila vrijedne novčane nagrade za šest najzaslužnijih radnika.

TE "Stanari" prvi je energetski objekat ove vrste koji se gradi na području bivše Jugoslavije, a EFT grupa uložiće 600 miliona evra.

Na izgradnji će raditi nekoliko hiljada ljudi, dok će po završetku TE u njoj i Rudniku stalno zaposlenje imati 900 radnika.

Snaga TE u Stanarima biće kapaciteta 300 megavata.