Pokrenut postupak za kanonizaciju blažene Ozane kotorske

Autor: Zdravko Šakotić Foto: Google.ba
TREBINJELIVE 29. 04. 2013. - 10:12h

U katedrali svetog Trifuna u Kotoru u subotu, na dan Blažene Ozane Kotorske, održana je svečana pontifikalna Misa koju je predvodio biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić u prisustvu kotorskih sveštenika i dubrovačke biskupije.

anonizacija blazene ozane kotorske

Misa je je održana u spomen na blagdan Blažene Ozane (Katarine Kostić 1493-1565). Na misi su bili prisutni brojni hodočasnici, među njima i oni sa Korčule, gdje se nalazi provicijalna kuća sestara dominikanki kojima je pripadala i sama Blažena Ozana. Odluku o početku kanonizacije potpisali su kotorski biskup Ilija Janjić, vrhovna poglavarica kongregacije Svetih anđela čuvara sa Korčule Dolores Matić i provincijal Hrvatske dominikanske provincije iz Zagreba Ante Gavrić. Na njezin blagdan službeno je počeo postupak za njenu kanonizaciju svečanim euharistijskim slavljem. Na kraju mise kotorski biskup Ilija Janjić pročitao je odluku o imenovanju generalnog postulatora Reda dominikanaca ,koji će voditi brigu oko procesa za proglašenje svetom Blažene Ozane.

„Proces neće biti kratak i trajaće dugo, ali je bitno da je ova današnja generacija pokrenula proces za njeno proglašenje svetom“, rekao je Janjić i upoznao vjernike sa životom Blažene Ozane. Sto godina poslije njene smrti uvrštena je među zaštitnike grada Kotora i kotorske biskupije, rekao je Janjić.

Povodom postupka kanonizacije Blažene Ozane za svetiteljku od petka u katedrali svetog Tripuna otvorena je izložba fotografija o Blaženoj Ozani na kojima posjetioci imaju priliku da se upoznaju sa dosta detalja iz njezinog života i kulta. Za Blaženu je proglašena 1930. godine.

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja