Alternativna televizija iz Banja Luke /ATV/ snimila je početkom marta u Trebinju debatu, u okviru projekta "Progovori", a s ciljem da se stvore uslovi da mladi ljudi, uzrasta od 16 do 25 godina ( učenici srednje škole i studenti) otvoreno i s uvažavanjem razmijenjuju mišljenja.

emisija progovori snimana u trebinju

Kako omladina odlazi iz Hercegovine, pa i čitave BiH u potrazi za boljim životom, da li postoji razlog za ostanak? Na ova i mnoga druga odgovorili su učenici Gimnazije "Jovan Dučić" i Centra Srednjih škola. Oni su pronašli razloge za i protiv, a pominjali su se i slavni Trebinjci koji su otišli ili se vratili. Debata je održana na temu "Otići ili ostati".

Emisija se snimala u velikoj sali Doma mladih, a obje ekipe su imale po tri glavna člana i po pet pomoćnih, koji su suprotnoj strani postavljali veoma neugodna pitanja, a dobijali su, kako su tada rekli članovi žirija,  diplomatske odgovore. "Temperamentni hercegovci, nisu ni u jednom trenutku snimanja emisije oskrnavili kulturu dijaloga, nego su argumentovano odbranili svoje teze“, istakli su članovi žiraja.

U toku emisije, koja je danas prikazana na programu ATV-a, učenici i njihovi profesori pokazali su se i u vještini snimanja filma. Naime, oni su u februaru i martu snimili po dva filma, po ličnom scenariju i režiji.

Na kraju, žiri je odlučio. Ekipe su se dobro predstavile, a pobjednika nema.