Dragan Sorajić, aktuelni direktor Doma zdravlja Trebinje, i Anica Ramić, bivša glavna medicinska sestra ove zdravstvene ustanove, tvrde da se gubi trag kompletnoj opremi za nekoliko stomatoloških ambulanti koje više ne rade.

dom zdravlja trebinje

"Tri osnovne škole i Srednjoškolski centar Trebinje su imali po jednu kompletno opremljenu stomatološku ordinaciju u kojoj su radili stomatolog i medicinska sestra, a osim njih su u Domu zdravlja postojale ambulante ortodoncije, pedodoncije, te zubna tehnika ortodoncije i zubna tehnika protetike, a od svega toga danas ne samo da ne postoji ništa, nego i nema opreme ovih ambulanti", kaže Ramićeva.

Ona tvrdi da je ona kao glavna medicinska sestra u Domu zdravlja imala uvid u nabavku dobrog dijela ove opreme, sa kojom je svojevremeno kao medicinska sestra i sama radila i bila upućena u visoku cijenu njihove nabavke.

"Prije šest godina je tadašnji direktor Doma zdravlja Dragan Kovač proglasio stomatologe tehnološkim viškom, dao im otpremnine i ljudi su otišli, a on iselio ove ambulante iz škola i naše ustanove, od kada im se gubi svaki trag", tvrdi Ramićeva.

Dragan Sorajić, koji je na mjesto direktora Doma zdravlja došao krajem septembra 2011, prilikom primopredaje dužnosti, a prema inventurnim listama, utvrdio je takođe da nedostaje ova oprema i nestanak prijavio CJB Trebinje.

U Okružnom tužilaštvu u Trebinju nam je danas potvrđeno da su dobili izvještaj od CJB Trebinje po ovom predmetu i da je u toku rad na predmetu.
Sorajić će i odbornicima gradske skupštine predočiti ove dokumente o nestanku stomatoloških ambulanti i različitim dugovanjima koja je, kako tvrdi, naslijedio od Kovača.

Doktor Kovač, međutim, odgovara da je u pitanju jeftini revanšizam sadašnjeg menadžmenta koji "u problemima i u panici pokušavaju krivca tražiti na drugoj strani", jer, prema njegovim riječima u računovodstvu Doma zdravlja postoje papiri o rashodovanju stomatoloških stolica starih 30 do 40 godina, a da je druga oprema koja je bila valjana iskorištena.

"Policija se uvjerila u tu papirologiju i obavila razgovore i sa mnom i sa stomatolozima koji su dužili stolice, ali i sa nadležnim u računovodstvu, uvjerivši se u pravo stanje da su stolice razdužene, a ja sam nakon toga iznašao sredstva za nabavku dvije nove stolice koje su sada građanima na raspolaganju, na šta sam vrlo ponosan", kaže Kovač.

Govoreći o ostalim dugovima, Kovač tvrdi da je u pitanju oko 1,2 miliona maraka, od čega je oko 600.000 novac koji je Fond zdravstvenog osiguranja pozajmio od Vlade RS i dostavio ga svim zdravstvenim ustanovama, što je potrošeno na plate zdravstvenim radnicima.

Vesna Duka/NEZAVISNE