Svjetski Dan šale - 1.april, obilježava se danas. U mnogim društvima, ljudi koriste 1. april da se zabave, zasmiju svoje prijatelje ili ih nasamare, uz potom neizbježno "aprililili".

1. april dan sale

"Mislim da ljudima baš nije više do neke šale i da je veći dio stanovništva zahvatila jedna vrsta brige o tome kako da prežive", rekao je psiholog Žarko Trebješanin.

Ocjenjujući da nam je potreban smijeh, on je istakao da ne vjeruje da će na Svjetski dan šale biti previše šala.

"I te kako nam je potreban smeh, ali onaj zdrav, koji bi bio izraz neke vitalnosti i duha koji preživljava i uprkos teškoćama, ali bojim se da nema dovoljno energije za to", smatra Trebješanin.

Sociolog Ratko Božović kaže da nije dobro nesmijati se, ali da se boji da se malo smijemo.

"Ta naša namrgođena lica, ta naša prevelika ozbiljnost i zabrinutost, to što se na našim licima ispisuju nevolja, teskoba i stres, nije dobro", rekao je Božović.

Istorijat zbijanja šala baš 1. aprila nije sasvim poznata, a mnogi su skloni tumačenjima da se ovaj svojevrsni "narodni praznik" pojavio krajem srednjeg veka u Evropi kao "Dan svih luda", koji je bio opštenarodno veselje.

Postoje mišljenja da koreni tog "praznika" dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji žitelji umjeli da se dobro zabavljaju smišljajući različite šale.

Prema nekim tumačenjima, taj običaj pojavio se u 16. vijeku u Francuskoj, oko 1564. godine, a za onog ko je nasamaren imali su običaj da kažu da je dobio "aprilsku ribu".

Englezi misle da je dan šale preuzet sa Istoka, a 1. april zovu "Danom svih glupaka". Agencije