Sjeverna Koreja stavila je danas u pripravnost svoje raketne jedinice radi potencijalnog napada na američke vojne baze u Južnoj Koreji i Pacifiku, nakon što su SAD poslale dva "nevidljiva" bombardera u letove iznad Korejskog poluostrva kao demonstraciju sile.

sjeverna koreja raketne jedinice u pripravnosti

Sjevernokorejski lider Kim DŽong Un potpisao je naređenje u ponoć, na sastanku sa najvišim generalima, i "procijenio da je došlo vrijeme da se poravnaju računi sa američkim imperijalistima u ovoj situaciji", prenijela je državna agencija KCNA.

Pjongjang raspolaže arsenalom raketa "skad" kratkog dometa iz sovjetskih vremena, koji mogu da pogode Južnu Koreju, ali projektili dugog dometa "nodong" i "musudan", koji bi, teoretski, mogli da stignu do SAD, još nisu testirani, prenio je Rojters.

Amerika je juče poslala dva bombardera B-2, nevidljiva za radare, u trenažni let iznad Južne Koreje, poslije serije prijetnji koje su stigle iz Pjongjanga. Avioni su poletjeli iz SAD i vratili se nazad u neprekidnom letu od 20.800 kilometara.

Južnokorejska agencija Johanp prenijela je da je uočeno kretanje trupa i vozila na sjevernokorejskim lokacijama sa raketama srednjeg i dugog dometa, što možda znači da su projektili spremni za ispaljivanje.

Tenzije su pojačane od kada su SAD i Južna Koreja počeli redovne defanzivne vojne vježbe. Ovog puta Pjongjang je reagovao podizanjem borbene gotovosti na najviši nivo. SRNA