Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica najavio je da će snimiti film o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

emir kusturica

Kusturica kaže da piše scenario za film o preprodaji ljudskih organa na Kosovu, što je najstrašnija istina koja se godinama skriva.

On je rekao da je sigurno da će film snimati u Rusiji, jer mu neće biti dozvoljeno da to uradi na Kosovu.

"Pa tamo ne može da uđe ni šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, a ne ja", rekao je Kusturica sinoć na predavanju studentima Filozofskog fakulteta u Nišu, prenosi "Blic".

Kusturica je naveo da je Kosovo velika tema za literaturu i film, ali da do sada ništa nije urađeno.

On ističe da na osnovu filmova koji su snimljeni o Srbiji i srpskom narodu, svijet ima crnu sliku o Srbima.

"Tome su doprinijeli i naši filmski reditelji koji su trčali u inostranstvo i tražili pare za snimanje filmova, ali su ih dobijali samo ako su bili negativni za Srbiju", dodao je slavni srpski režiser.

On je naveo da se poslije posljednjih ratova na prostoru bivše Jugoslavije stvorio negativan mit o Srbima kao genocidnom narodu, a neki čak pokušavaju da Srbe prikažu kao genocidnije od Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

"To je strašna propaganda. Ne želim da branim ničije zločine, pa ni srpske, ali neshvatljivo je da bilo ko može da uporedi događaje u Drugom svjetskom ratu sa onim što se događalo u ratovima u bivšoj SFRJ", rekao je Kusturica.

On je naveo da je bilo dosta inostranih filmova koji su snimljeni po izmišljenim događajima, koji su Srbe prikazali u jako lošem svjetlu.

"Čak je i Holivud snimio filmove sa velikim filmskim zvijezdama, kao što je Ričarg Gir, ali to je jako loš film. I Penelopa Kruz je glumila u katastrofalnom filmu, a da ne govorim o filmu Anđeline Džoli 'U zemlji krvi i meda'", podsjeća Kusturica.

On je ocijenio da su svi ti filmovi propali, jer se ne može na osnovu lažnog materijala napraviti veliko djelo.

Kusturica je dodao da nikada nije dobio ponudu da radi film po nečijem nalogu te da neće da traži pare od države ni za jedan svoj film. SRNA