Novi poglavar Katoličke crkve papa Franjo Prvi je jezuita koji je kao argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo stekao ugled blage i skromne osobe koja održava otvoren i blizak odnos sa vjernicima.

izabran novi papa

Ovaj 76-godišnjak je po obrazovanju hemičar i sin radnika željeznice, a kardinalsku funkciju obavljao je od 2001. godine. Iako je formalno konzervativac u pogledu vjerskih stavova, smatraju ga za reformatora i nije bio među kandidatima od kojih se očekivalo da će biti izabrani.

U krugovima Katoličke crkve Bergolja opisuju kao beskompromisnog pristalicu stavova pape Jovana Pavla Drugog u vezi sa pitanjima eutanazije, smrtne kazne, abortusa, prava na život, ljudskih prava i celibata sveštenika, prenio je Bi-Bi-Si.

Još jedan faktor koji mu je išao u korist prilikom izbora za papu jeste činjenica da govori italijanski, zvanični jezik Katoličke crkve, i da su mu preci iz Italije.

Kardinal Bergoljo već nekoliko decenija živi samo sa jednim funkcionalnim plućnim krilom, ali kaže da je dobrog zdravlja.

On je prvi jezuita na čelu Katoličke crkve. Danas u svijetu ima oko 20.000 pripadnika ovog katoličkog crkvenog reda.

Franjo Prvi je 266. poglavar Katoličke crkve i izabran je u vrijeme kada ova crkva prolazi kroz teškoće. SRNA /kraća verzija/