Članovi kluba "Risto Špuran" koji djeluje pri trebinjskom Crvenom krstu, danas je organizovalo, već tradicionalnu, akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

akcija davanja krvi u trebinju 2013 (5)

Na današnjoj akciji učestvovalo je preko 100 dobrovoljnih davalaca iz Republikie Srpske, Crne Gore i Srbije. Prema riječima Miholjke Janković, ova akcija bi bila još uspješnija da su na raspolaganju imali dovoljno finansijskih sredstava. "Drago mi je kada čujem da se za kulturne i sportske manifestacije izdvajaju sredstva, ali me boli to što kada se mi obratimo nekome, on  ne da za aktivnosti davalaštva krvi. Svaka utakmica koja se odgodi može se ponovo odigrati, ali ako se odgodi operacija, jer nema krvi, taj život se više ne može spasiti", istakla je Miholjka Janković i pozvala sve one koji mogu da pomognu, da to i učine.

Akcija je veoma dobro organizova i u njoj je učestvovao veliki broj dobrovoljnih davalaca krvi. Ovom prilikom su prikupljene 64 jedinice krvi, što je prema riječima dr Dragana Šarenca, načelnika Centra za transfuzijsku medicinu, jedna impozantna brojka i u narednom periodu će se moći na adekvatan način odgovoriti na zahtjeve za transfuzijama krvi.

akcija davanja krvi u trebinju 2013 (3)

Nakon akcije, u 12.00 časova, na spomeniku poginulim i umrlim dobrovoljnim davaocima krvi Trebinja, služen je pomen i položeno cvijeće. Ova akcije je još jedan pokazatelj koliko Trebinje vodi računa o dobrovoljnom davanju krvi, i koliko se uopšte pridaje tim aktivnostima. Posebno treba naglasiti i to da je ovaj spomenik donedavno bio jedinstven u Evropi, pa i u svijetu.