Ratomir Mijanović / GLAS SRPSKE - Adaptacija izložbenog prostora, nova fasada, sređivanje biblioteke i kancelarijskih deopoa samo su neke od aktivnosti koje moramo da završimo u sljedećem periodu. Rekla je ovo za "Glas Srpske" direktor Muzeja Hercegovine iz Trebinja Veseljka Salatić.

pocela rekonstrukcija muzeja hercegovine

Okolina Muzeja Hercegovine je ovih dana pravo gradilište, jer su počeli radovi na obnovi dotrajale fasade. Takođe, radovi na golubarniku počeli su još prošle godine, ali su, zbog vremenskih neprilika, prekinuti i nastavljeni ponovo prije desetak dana.

- Pred nama je mnogo posla. Moramo da zamijenimo sve otvore na zgradi, što je sa 90.000 maraka finansirao UNESCO.

Fasadu ćemo obnoviti uz pomoć razvojnog programa Vlade Republike Srpske - kazala je Salatićeva. Podsjetila je da su prošle godine uredili Galeriju za povremene izložbe, a da planiraju da obnove i ostale galerije.

Potkrovlje smo adaptirali za novi galerijski prostor. Tu ćemo smjestiti našu prirodnjačku postavku - kazala je Salatićeva. Muzej Hercegovine može da se pohvali Dučićevom zbirkom, ali i sa 72 eksponata kamene plastike, umjetničkim slikama domaćih i stranih slikara, tapiserijama, mozaicima, pjesničkim odlikovanjima i rukopisima.