General Momčilo Perišić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, koji je u septembru 2011. godine osuđen na 27 godina zatvora, odlukom Apelacionog vijeća Haškog tribunala, danas je pušten na slobodu. Vijest je za mnoge Srbe došla kao grom iz vedra neba.

oslobodjen momcilo perisic

Srpska javnost, već naviknuta na nekorektne presude Haškog tribunala prema srpskim zatvorenicima u Hagu, na neki način je iznenađena da je sudija Teodor Meron u objašnjenju za svoju oslobađajuću presudu konstatovao da pomoć koju je vojska Jugoslavije, na čelu sa Perišićem, pružila Vojsci Republike Srpske nije bila data sa upustvom da bude korišćena za činjenje ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici, već za opšti ratni napor VRS.

„Vojska Republike Srpske nije bila podređena vojsci Jugoslavije“, kazao je predsjedavajući, naglasivši da ni VRS nije bila u potpunosti zločinačka vojska, iako je njena strategija uključivala zločine nad civilima. Meron je naglasio da je pomoć jedne armije drugoj u ratnim naporima nedovoljna za krivičnu odgovornost pojedinca koji tu pomoć pruža, bez dokaza da je pomoć bila direktno usmjerena na činjenje zločina...

Portal TrebinjeLive napominje da se u ne tako davnoj prošlosti desio čuveni slučaj, tj. špijunska afera u kojoj je general Perišić praćen i uhvaćen „in flagranti“–na djelu predaje tajnih dokumenata američkim obavještajcima u čuvenom motelu na Ibarskoj magistrali. Postavlja se logičko pitanje da li je ipak na kraju ta ista nevidljiva, a vjerovatno jako "moćna ruka" pomogla u konačnoj i finalnoj oslobađajućoj presudi Haškog tribunala. Ostaje nam da vjerujemo da će pravda i istina izaći na vidjelo i u procesu nad dr Radovanom Karadžićem, pa makar bila podpomognuta nekom sličnom rukom koja je učestvovala u dogovoru između amerikanaca (Ričard Holbruk) i dr Radovana Karadžića.

Ako je korektnost „ponovo u modi“ onda se možemo nadati oslobađajućoj presudi  dr Karadžića. Ono što je očito u dosadašnjem suđenju bivšem predsjedniku RS je nepostojanje nikakvog valjanog dokaza koji bi vodio u smjeru njegove krivice. Nastavak suđenja će biti veoma interesantan jer se očekuje, između ostalih svjedoka, i  dolazak Milorada Dodika, aktuelnog predsjednika Republike Srpke, zatim Momira Bulatovića i Božidara Vučurevića, koji je dao ekskluzivni intervju za portal TrebinjeLive http://trebinjelive.wordpress.com/2013/02/23/bozidar-vucurevic-u-hagu-cu-braniti-istinu-i-srpski-narod-audio/