Danas je u našem gradu u organizaciji Slow Food Convivium Trebinje, Hercegovina obilježen "Dan Majke Zemlje".

Dan Majke Zemlje obiljezen u Trebinju

Članovi ove organizacije su danas sa djecom iz dječijeg vrtića „Ciciban“ promovisali sve vrijednosti graha poljaka, tipičnog proizvoda iz Trebinja oko kog se i okupio ovaj Convivium.

"Proslava Dana Majke Zemlje se pridružuje stotinama događaja širom svijeta u važnom simboličnom momentu, ohrabrujući rad na lokalnom nivou kako bi se izgradio sistem proizvodnje održive i lokalne hrane demonstrirajući tako diverzitet zajednica hrane širom svijeta, a koje su dio globalne mreže onih koji se bore za bolju budućnost hrane" istako je za TrebinjeLive Slobodan Vulešević.

Zajednice hrane širom svijeta 10. decembra slave lokalnu i održivu hranu u okviru četvrtog po redu Dana Majke Zemlje. U 2011. godini skoro 200.000 ljudi  iz 125 zemalja širom  pet kontinenata učestvovalo je u više od 1.000 pojedinačnih događaja kako bi se zaštitila, uživala ​​i promovisala hrana koju proizvode  mali poljoprivrednici i proizvođači.

Proslave su  se organizovale na farmama i u kućama, u restoranima, školama, lokalnim zajednicama, gradovima i ruralnim područjima na različitim mjestima koja odslikavaju jedinstvenost lokacije i kulturu hrane.

Inače, Slow Food je neprofitna, eko-gastronomska organizacija članova koji rade na promociji hrane koja je dobra – svježa i ukusna sezonska hrana koja nas povezuje sa lokalnom kulturom, čista proizvedena uz poštovanje zdravlja čovjeka i očuvanje njegove okoline, i fer – obezbjedjuje fer uslove za male proizvodjače i prihvatljive cijene za potrošače. Slow Food je međunarodna organizacija formiranan službeno 10.decembra 1989. i danas ima preko 100.000 članova u 160 zemalja. Mreža zajednica hrane Terra Madre (Majka Zemlja) je lansirana od strane Slow Food-a 2004. i sada broji više od 2,000 zajednica hrane, kuhara, edukatora i omladine.