RS i opština Trebinje dužni su braći Salihu i Muameru Alijagiću isplatiti 305.270 KM sa zateznom kamatom od jula 1993. godine i troškove parničnog postupka za u ratu otuđene mašine iz njihove bravarske radnje, presudio je Viši privredni sud u Banjaluci. Time je djelimično prihvaćena žalba Pravobranilaštva RS na prvostepenu presudu Okružnog privrednog suda iz Trebinja, prema kojoj su braća Alijagić trebala da dobiju odštetu u ukupnom iznosu od oko 2,25 miliona KM.

alijagicima 305000 km

Trebinjski sud je, naime, odštetni iznos temeljio na nalazima vještačenja Instituta Mašinskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" iz Mostara, što je suma koja za čak sedam puta premašuje iznos od 305.000 KM, koliko je prethodno utvrdio vještak Neđo Krulj, a čiji nalaz je sada prihvatio Viši privredni sud.

Slobodan Radulj, glavni pravobanilac RS, izjavio je za "Nezavisne" da su "djelimično zadovoljni" drugostepenom presudom, navodeći da je Viši privredni sud uvažio njihovu primjedbu na nalaz mostarskog instituta.

"Taj institut postoji samo na papiru, ali ne u stvarnosti, niti je registrovan. Takođe, angažovali su neovlaštene vještake koji se ne nalaze na spisku Ministarstva pravde FBiH. Zbog toga je Viši privredni sud prihvatio naš stav da taj nalaz nije validan", kazao je Radulj dodajući da, sa druge strane, Sud nije prihvatio njihov zahtjev da predmet bude proglašen zastarjelim.

On kaže da Alijagići neće dobiti gotovinu, već obveznice RS za ratnu štetu u iznosu do 610.000 KM, ali, ipak, smatra da procesu ovdje nije kraj. Izrazio je uvjerenje da će Alijagići prvo tražiti reviziju postupka pred Vrhovnim sudom RS, a zatim, ako budu nezadovoljni, uputiti novu apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Drugostepeni sud uvažio primjedbu Pravobranilaštva RS i odbacio nalaz mostarskog instituta kao nevalidan

"Problem je što Ustavni sud BiH predstavlja rak-ranu pravosuđa BiH, jer se vrši preglasavanje sudija. Bojim da će se desiti isto ono što i u prvom dijelu tužbe Alijagića, kada su sudovi u RS potvrdili da nisu u radnji imali srebrne elektrode, da bi Ustavni sud BiH, mimo svoje nadležnosti i bez ikakvih dokaza, odlučio da su izuzete srebrene elektrode", kazao je Radulj.

Sudski maraton o slučaju "Alijagić" traje duže od 13 godina, uz početni odštetni zahtjev od 35 miliona KM. Predmet je već dolazio do Vrhovnog suda RS i Ustavnog suda BiH, koji su nalagali potpuno ili djelomično ponovno suđenje na nižim sudskim instancama.

Prema dostupnim informacijama, braći Alijagićima je, na osnovu dosadašnjih presuda, u novcu isplaćeno 1,7 miliona KM, dok je vrijednost ukupno dosuđenih presuda, bez kamata, oko 4,8 miliona KM za oduzeti repromaterijal iz njihove zanatske radnje.

Najveće kontroverze u tom sudskom procesu izazivale su tvrdnje Alijagića da je komisija opštine Trebinje u julu 1993. godine iz njihove radnje, između ostalog repromaterijala, izuzela i četiri tone skupocjenih srebrnih elektroda.

To su osporavali pravobranioci i angažovani vještaci Vlade RS navodeći da se radilo o običnim elektrodama, a da je dokumentacija tužilaca klasički falsifikat.

Nezavisne novine