eTrafika/Vedrana Džudža - Ona je jedna od onih djevojaka kojima se mašta preko noći pretočila u stvarnost. Zahvaljujući prirodnoj ljepoti i posebnosti, sedamnaestogodišnja Anja Čihorić je zaobišla sitna angažovanja, trnoviti put do uspjeha preko bh. modne scene i neočekivano se otisnula pravac na modne piste Milana, Pariza, Londona.

anja cihoric

Za godinu dana rada u manekenstvu odradila je brojne revije, pojedine otvorila, mnoštvo photoshootinga, te dobila angažovanja u velikim modnim kućama kao što su Chanel, Dior, Miu miu.

Sve je krenulo u septembru prošle godine kada je Anji, dok je sjedila u kafiću sa drugaricama, prišla direktorka "Star System" agencije u Beogradu, Vesna Jovović, i ponudila joj ono o čemu je ova djevojka samo povremeno sanjarila - ozbiljan posao u manekenstvu. Kao šesnaestogodišnjakinji, pristanak njen i njenih roditelja tekao je pomalo teško i skeptično, ali je ishod bio pozitivan. Još pri prvom odlasku u Milano, uradila je osam revija, što je za početnika lijepa brojka.

- Kada sam otišla prvi put, tih pet sedmica u Milanu sam radila revije, nisu imali prevelika očekivanja, jer sam tek ušla u taj svijet, sa 16 godina nisam ni znala da hodam u štiklama previše spretno, pa su me polako obučavali, davali upute i postajala sam sve bolja i bolja. Prvobitno sam uradila jedan photoshooting za portofolio i poslije toga su uslijedili kastinzi za revije. Uradila sam osam revija što je super za prvu sezonu.

anja cihoric

"Star System" agencija u Milanu je postala njena matična agencija i odskočna daska za dalje. Modna agencija preko koje je angažovana u ovom poslu je Woman Agency u Parizu.

Prošla sezona joj je, prema njenom mišljenju, bila najupješnija, te su klijenti tražili da se što prije vrati nazad, što je i učinila nakon završenih šklolskih obaveza. Ova Trebinjka je do sada cirkulisala na relaciji Trebinje – Pariz – Milano – London, pri čemu je uspijevala da nadoknađuje sve školske obaveze, koje joj ovaj posao nije poremetio. U tome joj pomažu profesori koji joj izlaze u suret, kaže ova mlada djevojka.

Najznačajnija dosadašnja angažovanja:

- Ne bih sve da nabrajam, izdvojiću samo meni najznačajnija do sada. To su u Milanu: Jo No Fui, Mila Schon, u Parizu: Issey Miyake, Dany Atrache, Jean Charles de Castelbajac, a najznačajnije revije koje sam tu radila su Miu Miu i Christian Dior. Potom u Londonu: Felder Felder, David Koma. Takođe sam radila za Chanel i Celine, a u pitanju su bile njihove interne revije, dakle unutar kuće.

Kada su u pitanju ishrana i održavanje željene kilaže, Anja Čihorić nam govori kako nema problema sa tim. Vježba koliko joj slobodno vrijeme dozvoli, hrani se, kako kaže, zdravo.

- Pokušavam da jedem zdravo, ali pošto sam non stop u pokretu i trčim od modne kuće do modne kuće, ne treba mi puno dodatnih aktivnosti. Kada sam kući trudim da to pojačam i što više trčim. Radim dosta trbušnjake, malo mi je problematičan stomačni dio.

anja cihoric

Međutim, prije nego je zakoračila u ovaj svijet, Anja je ipak morala da smrša, i zadovolji postavljene kriterije.

- Trebala sam da smršam, bila sam deblja nego što sam sad. Zapravo, nije toliko bitna kilaža, najbitnije su proporcije kukova, struka, grudi. Tu sam morala da izgubim nekoliko centimetara.

Napor u ovom poslu je neizbježan, ali kada se radi s ljubavlju, lako se podnosi. Tokom burne sedmice mode, Anja kaže kako jedva stiže da jede, i obično se to svede da dva obroka dnevno.

- Često zna da bude baš naporno. Kada su revije vremenski blizu, dešava mi da samo utrčim, sjedam u stolicu, jedni me peru kosu, drugi skidaju šminku od prethodne revije, treći lakiraju nokte...Za reviju Miu miu, na primjer, zvali su me u tri sata ujutru da dođem i probam za reviju, u šest sam završila i legla da spavam, i u tom momentu su me nazvali i rekli kako moram da budem u sedam tamo, jer radim reviju. Za reviju Diora su mi svarovske kristale stavljali dva sata, frizuru pravili dva i po. Iako nije sve lako izdržati, uživam jako.

Anja Čihorić je prije nekoliko dana otputovala u Pariz, gdje snima fotografije za modne magazine. Nedavno su izašle i fotografije u magazinu “Glamour France“ koje je ljetos snimila sa fotografom Terry Gates-om (foto 11, 12, 13 u fotogaleriji 2).

Mlada, a već uspješna Trebinjka, inače rođena u Kanadi (Toronto), nestrpljivo očekuje naredna angažovanja. Kaže da slijede sedmice mode u Njujorku, Londonu, Milanu i Parizu. Posebno se raduje februaru sljedeće godine i odlasku u modnu prijestonicu - Njujork.

anja cihoric