Vlada Republike Srpske zajedno sa Sindikatom oslonac su za opstanak i dalju budućnost "Svislajon industrije alata Trebinje" /SL IAT/, od kog zavisi i očuvanje kompletnog privrednog razvoja Hercegovine, rečeno je danas u Trebinju na sastanku predstavnika ove firme i Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske.

sindikat i menadzment iat-a

"Ukoliko Vlada Srpske ne obezbijedi kreditna sredstva IRB-a u visini od pet miliona KM i ne riješi naslijeđeni problem nepovezanog radnog staža, što je obećala protokolom potpisanim sa većinskim vlasnikom, Industrija alata i njeni radnici će doći u vrlo nepovoljan položaj", konstatovano je na sastanku.

Predsjednik Upravnog odbora ovog preduzeća Zoran Komatina rekao je novinarima nakon sastanka da ova firma u odnosu na prethodni period dosta dobro posluje i da je u prošlom mjesecu po prvi put nakon 20 godina ostvarila pozitivne rezulatate.

Ističući da trenutno na platnom spisku ima 820 radnika koji rade u jednoj smjeni, Komatina je naglasio da otpuštanja sa posla neće biti, da će se sve obaveze prema radnicima i državi i ubuduće uredno izmirivati.

"Što se tiče izvoza IAT je svjetski brend koji ima preko 95 odsto izvoza u inostranstvo i naš cilj je da se očuva taj brend, da se zadrže sva postojeća tržišta uz dopunu tržišta Kine i Bliskog istoka", rekao je Komatina i dodao da su netačne spekulacije da je kineski partner odustao od poslovne saradnje.

Govoreći o mjesečnim primanjima radnika, Komatina je istakao da su ona redovna i da je prosječna plata 450 KM.

Predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić istakao je da ohrabruje što se predsjednik Upravnog odbora Komatina založio da napravi novu organizaciju unutar preduzeća, odnosno da ide na smanjenje troškova u firmi, te poboljšanje materijalnog položaja radnika u proizvodnji.

On je pojasnio da će šest radnika koji su imali najbolji učinak u proizvodnji za ovaj mjesec biti nagrađeni, što će se praktikovati i u buduće, odnosno najbolji proglašeni radnik u proizvodnju uz platu će dobiti i 150 KM.

Predsjednik Sindikalne organizacije SL IAT, koja djeluje pri Sindikatu metalske industrije i rudarstva Saveza sindikata Srpske Radoslav Vlačić istakao je da su stavovi Sindikata jasni, a to je da ne smije biti otpušten nijedan radnik, da se radi na očuvanju postojećih kupaca i iznalaženju novih, na povećanju ličnih dohodaka i poštovanju kolektivnog ugovora sa Sindikatom.

On kaže da je u posljednje vrijeme smanjen kapacite poslovanja ali da je ipak proizvodnja i prodaja na godišnjem prosjeku.

Prema Vlačićevim riječima, u septembru je izvoz bio 1.700.000 KM, a u posljednjih deset mjeseci prosjek je oko 1.500.000 KM.

Na sastanku je najavljeno je da će u petak, 2. novembra u Banjaluci predstavnici ovog preduzeća razgovarati sa predsjednicom saveza Sindikata Republike Srpske Rankom Mišić, od koje će zatražiti da se obrati Vladi Republike Srpske i resornim ministarstvim kako bi se pomoglo trebinjskoj industrija alata da opstane i nesmetano posluje.