Bivšeg predsednika Maldiva Mohameda Našida (45) uhapsila je policija, zbog ignorisanja poziva suda i odluke o zabrani putovanja. Našid je postao poznat našoj javnosti kada je srpskim „otporašima“ poklonio ostrvo.

Mohamed Nasid

Mohamed Našid se ponekad u medijima naziva Mendela sa Maldiva
Javnost očekuje Našidovo skoro puštanje, kao i da mu se posle toga kretanje ograniči na glavni grad Male.

Našid je pre godinu dana osnivačima “Otpora” zbog konsultantskih usluga, poklonio ostrvce Tinadu. Srđa Popović kaže za “Blic” da hapšenje Našida predstavlja još jedan u nizu političkih udara nakon što je u februaru ove godine koalicija sastavljena od lojalista bivšeg režima i islamističkih partija naterala Našida da podnese ostavku.

- On je za samo tri godine uspeo da demokratizuje naciju i stavi je u središte svetske pažnje oko problema globalnog otopljavanja. Njegov obračun sa bivšim strukturama, pre svega u pravosuđu i policiji zaustavljen je kad je “koalicija bivših” upala u zgradu televizije i predsedničku palatu. Od tada traju napori Našidove partije da izdejstvuje prevremene predsedničke izbore - rekao je Popović.

Prethodno Našid je kao politički aktivista hapšen više od 20 puta, imao je značajnu ulogu u borbi za demokratizaciju i u maldivskim demonstracijama 2003. i 2005. godine. Na izborima u novembru 2008. pobedio je dugogodišnjeg šefa države "tvrdolinijaša" Momuna Abdul Gajuma i postao četvrti predsednik Republike Maldivi.

Rajsko ostrvo Tinadu koje su „otporaši“ dobili od Našida prekriveno je džunglom i opkoljeno tirkiznim Indijskim okeanom. Ima svega 14 kuća, 37 stanovnika, dve uličice, kućicu za iznajmljivanje, kolektor za kišnicu i agregat, a služi kao pomorska baza za srpske ideologe nenasilnog otpora. BLIC