Iz štampe je danas izašao 34. broj časopisa za književnost i kulturu "Nova Zora" u kome su objavljeni prilozi 65 autora sa prostora Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

nova zoraZa ovaj broj na oko 370 stranica pišu poznati akademici, eminentni prozaisti i pjesnici, esejisti, lingvisti, istoričari književnosti i likovne umjetnosti, novinari i publicisti.

Sekretar redakcije i predsjednik Odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" u Bileći Nikola Asanović rekao je da će pažnju čitalaca posebno privući prigodne besjede patrijarha srpskog Irineja, episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, te književnika Matije Bećkovića povodom osveštanja manastira Svetog Save na Goliji.

Na stranicama "Nove zore" čitaoci će moći pročitati intervju sa potpredsjednikom Republike Srpske Emilom Vlajkijem, te osvrt na antilingvističke procese u Crnoj Gori, kao i besjede Dušana Jovanovića, Matije Bećkovića i Vojislava Maksimovića na svečanoj akademiji održanoj u Bileći povodom 110 godina od osnivanja SPKD "Prosvjeta".

U časopisu su objavljeni i osvrti na desetak najnovijih književnih ostvarenja, među kojima je i knjiga "Bosanski rat" Dobrice Ćosića. "Nova Zora" donosi i širok pregled pedesetak najvažnijih kulturnih i duhovnih događanja u sedam opština istočne Hercegovine u periodu između dva broja.

Sredstva za štampanje ovog broja u tiražu od 1.500 primjeraka,
obezbijeđena su zahvaljujući pomoći opština Bileća i Gacko i uz donaciju "Enerdži fajnensing tima" iz Beograda.

Novi broj časopisa za ljeto 2012. godine biće predstavljen u okviru programa 14. Ćorovićevih susreta "Srpska proza danas" u Bileći, kao i Naučnog skupa istoričara u Gacku. Ove dvije manifestacija će se istovremeno održavati u tim istočnohercegovačkim opštinama od 20. do 23. septembra.

Časopis, čiji je glavni i odgovorni urednik književnik Radoslav Bratić, pokrenuli su i počeli da izdaju prije više od osam godina odbori SPKD "Prosvjeta" u Bileći i Gacku. SRNA