Iz štampe je danas izašao dvobroj časopisa za književnost i kulturu "Nova Zora", u kome su na 470 stranica objavljeni aktuelni prilozi 60 autora sa prostora Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

nova zora izasla iz stampe

Za ovaj broj o aktuelnostima iz kulture, književnosti i drugih oblasti pišu poznati akademici, eminentni prozaisti i pjesnici, esejisti, lingvisti, istoričari književnosti i likovne umjetnosti, novinari i publicisti.

Sekretar redakcije i predsjednik Odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" u Bileći Nikola Asanović naveo je da će pažnju čitalaca posebno privući brojni tekstovi i prilozi vladike Nikolaja, Isidore Sekulić, Petera Handkea, Milovana Danojlića, Koste Čavoškog, Veselina Matovića, Dragoljuba Zbiljića i drugih eminentnih pisaca.

Prema njegovim riječima, u "Novoj Zori" nalaze se i prilozi o kineskom dobitniku Nobelove nagrade za književnost Mo Janu i nobelovcu Ivi Andriću.

Na oko 20 stranica "Nova Zora" donosi opširan i zanimljiv intervju sa profesorom doktorom Mirkom Zurovcem pod naslovom "Razbijanje Jugoslavije je antievropski i varvarski čin".

Pored toga, čitaoci će moći da čitaju prozu i poeziju, a objavljeni su i književno-kritički prikazi na 15 najnovijih književnih ostvarenja, kao i mnogi drugi zanimljivi prilozi dati kroz stalne i povremene rubrike, kao što su eseji, aforizmi, svjedočanstva vremena, likovni život, dramske teme i jubileji.

"Nova Zora", kao i ranije, donosi pregled šezdesetak najvažnijih kulturnih i duhovnih događaja u sedam istočnohercegovačkih opština u periodu između dva broja, među kojima posebno mjesto pripada Šantićevim večerima poezije u Mostaru, Ćorovićevim susretima pisaca u Bileći i istoričara u Gacku, Dučićevim večerima poezije u Trebinju.

Sredstva za štampanje ovog broja za period jesen-zima 2012/2013. u tiražu od 1.500 primjeraka obezbijeđena su zahvaljujući pomoći preduzeća "Užice-putevi" iz Užica.

U redakciji časopisa ističu da će se nastaviti sa daljim predstavljanjima i promocijama "Nove Zore" s ciljem njene još veće popularnosti i čitanosti. Ovaj časopis je danas, po mišljenju mnogih, nesumnjivo jedan od vodećih i najvrednijih časopisa za književnost i kulturu, ne samo kod nas, već i u inostranstvu.

Časopis, čiji je glavni i odgovorni urednik književnik Radoslav Bratić, pokrenuli su i počeli da izdaju prije devet godina odbori SPKD "Prosvjeta" u Bileći i Gacku. SRNA