Japanski naučnici su razvili mikroskopski tanak film koji može da prekrije zube i zaštiti ih od propadanja ili učini da izgledaju belji. Ovaj "zubni flaster", otporan i izuzetno savitljiv materijal, proizveden od hidroksiapatita, glavnog minerala u sastavu zubne gleđi, mogao bi uskoro da označi kraj karijesu.

zubi karijes

- Ovo je prvi savitljivi apatitski film na svetu za koji se nadamo da će moći da se koristi za zaštitu zuba i popravku oštećene gleđi - kazao je Šigeki Honcu, profesor na Fakultetu bioloških nauka i tehnologije Univerziteta Kinki.

Istraživači su u stanju da proizvedu film tanak svega 0.004 milimetara koji postaje nevidljiv čim se stavi na zub, objasnio je prof Honcu u izjavi za AFP.

Njegova jedina mana je u tome što je potrebno oko 24 sata da se dobro pričvrsti za površinu zuba.

Trenutno proziran, film bi mogao da bude proizveden i u beloj boji radi korišćenja u kozmetičkoj stomatologiji.

Istraživači su dosad testirali film na izvađenim ljudskim zubima, ali bi uskoro trebalo da eksperiment prošire i na životinjama, kazao je Honcu, ističući da ga on testira i na sopstvenim zubima.

On predviđa da će za oko pet godina apatitski film moći da se koristi u redovnoj zubarskoj praksi, ali da bi se u kozmetičkoj stomatologiji mogao pojaviti i ranije. BLIC