Današnja opština Trebinje zauzima prostor od 904 kvadratna kilometra i prema poslednjim procenama, ima 37.000 stanovnika. S druge strane, Sarajevo se prostire na 141,5 kvadratnih kilometara i u njemu živi deset puta više stanovnika. Uprkos toj ogromnoj razlici, Trebinje ima više nacionalnih spomenika od Sarajeva. TrebinjeNa listi nacionalnih spomenika u BiH Sarajevo se nalazi na drugom mestu sa 66 spomenika, dok Banjaluka ima „uknjižena“ 44 spomenika. Grad sa najviše nacionalnih spomenika u BiH - njih 88 - jeste Trebinje.

Na toj listi se, između ostalih, nalaze zgrada Gimnazije „Jovan Dučić“, Crkva Preobraženja Gospodnjeg, Arslanagića most, Vila „Lastva“, Careva džamija. - Arslanagića most u Trebinju ima izuzetnu kulturno-istorijsku i umetničku vrednost i spada među najvrednije arhitektonske spomenike koji su nastali u razdoblju od 15. do 19. veka u BiH.

Pre bezmalo 40 godina za ovaj most su pisali da je trebinjski most skladniji, bogatiji po oblicima, slikovitiji od višegradskih i mostarskih - rekao je predsednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH Dubravko Lovrenović.

Na listi se nalazi i manastir Svetog Petra i Pavla, koji se nalazi u Petrovom polju pored Trebinja. Reč je o manastirskom kopleksu u okviru koga se nalaze dve crkve, jedna posvećena Svetom Petru, a jedna Svetom Pavlu, kao i manastirski konak.

Petropavlov manastir Trebinje- Pored crkve posvećene Svetom Petru, obnovljene 1906. godine na temeljima mnogo starije bogomolje iz četvrtog veka, u okviru manastirskog kompleksa pre tri godine je obnovljena druga crkva posvećena Svetom apostolu Pavlu,koja datira iz petog veka, a još ranije je na tom mestu bila krstionica - zapisao je Lovrenović. 

Celina kojoj pripadaju Crkva Svete Petke i Stari most na Bari predstavlja jednu od najvažnijih istorijskih građevina. Istoričar umetnosti Ljiljana Ševo naglašava da Crkva Sv. Petke u Mostaćima kod Trebinja pripada skupini hercegovačkih crkava sa prislonjenim lukovima.

- Stari most u Mostaćima pripada skupini malih seoskih kamenih mostova i ne zna se tačno vreme izgradnje, ali iz naziva sela Mostaći može se pretpostaviti da je veoma star. BLIC