Na području Trebinja postojeća ulična rasvjeta biće zamijenjena novom, energetski efikasnom, što će direktno uticati na smanjenje troškova električne energije od 50 do 70 odsto.

potpisan ugovor o novoj javnoj rasvjeti

Ugovor vrijedan 140.000 KM u Administrativnoj službi grada potpisali su gradonačelnik Trebinja Dobroslav Ćuk, predstavnici projekta Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/ i Programa UN za razvoj /UNDP/ BiH.

Ćuk je istakao da Trebinje u projektu za izgradnju led rasvjete učestvuje sa 40.000 KM, a USAID i UNDP sa po 50.000 KM, napominjući da je projekat od velikog značaja za grad, te da će radovi na zamjeni ulične rasvjete početi vrlo brzo.

Zamjenik direktora USAID-ovog Projekta ekonomije energetske efikasnosti Mak Kamenica rekao je da je ovo jedan u nizu projekata koji ta agencija u saradnji sa UNDP-om finansira u cijeloj BiH s ciljem da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije.

"Ovaj projekat će smanjiti potrošnju električne energije od 50 do 70 odsto", kaže Kamenica pojašnjavajući da će ostati postojeće instalacije, a da će se mijenjati samo sijalična mjesta.

On je napomenuo da se za sada ne planira realizacija ovog projekta u drugim opštinama Hercegovine, podsjećajući da je u dosadašnjem periodu energetski efikasna ulična rasvjeta instalirana u Srebrenici i Bijeljini. SRNA