U Trebinju je počela gradnja reciklažnog postrojenja koje će sa oko milion KM finansirati beogradski partner, preduzeće "Eko pres sistem", a realizacijom projekta grad će u potpunosti biti oslobođen od komunalnog otpada.

reciklazno postrojenjeVršilac dužnosti gradonačelnika Trebinja Dobroslav Ćuk danas je sa predstavnicima firme "Eko sistem", poslovnica iz Istočnog Sarajeva, potpisao memorandum o gradnji reciklažnog postrojenja u mjestu Obodina, koje će biti jedino takve vrste u Republici Srpskoj.

Ćuk je istakao da će realizacija ovog ekološkog projekta mnogo značiti za grad i da će biti stvorene neophodne pretpostavke za kvalitetnim bavljenjem poljoprivredom i turizmom koji su, kako je rekao, osnovni razvojni resursi Trebinja od 2009. do 2017. gosine.

Podsjećajući da je 2008. godine napravljena sanitarna deponija čvrstog otpada i nabavljene veće količine kontejnera i kanti za smeće, Ćuk je naglasio da će završetkom reciklažnog postrojenja biti u potpunosti zaokružen ekološki proces u gradu.

Generalni direktor "Eko pres sistema" Bojan Linić podsjetio je da je ovo njihov prvi ovakav projekat u Republici Srpskoj, ističući da se za nekoliko godina može očekivati da Trebinje u potpunosti, a djelimično i susjedne opštine, neće imati komunalnog otpada.

"Postojeća deponija će biti u potpunosti sanirana, a svakodnevna proizvodnja otpada biće obrađivana u toku dana i plasirana na dalje tržište", istakao je Linić i dodao da se realizacijom ovog projekta prate evropski standardi, a grad čini zdravijim i čistijim.

Prema Linićevim riječima, iz grada će u potpunosti biti uklonjen komunalni otpad, nakon čega će se raditi separacija, selekcija i baliranje otpada.

Na području grada Trebinja dnevno se skupi oko 30 tona različitih vrsta otpada. SRNA