Ako ste mislili da samo deca pate zbog povratka u školu posle letnjeg raspusta varate se, jer stručnjaci kažu da se i kućni ljubimci teško privikavaju na uređeni život posle slobode stečene tokom leta.

pas

U Francuskoj, gde su jednomesečni odmori uobičajena stvar, problem je naročito akutan, prenosi AFP.

"Svaki put kada se vratimo sa odmora, moja maca danima koristi moj krevet kao toalet", kaže ponosni vlasnik jedne sijamke Filim Uzan.

Nana, nemačka ovčarka, odbija da jede iz činije i ignoriše svoju vlasnicu Monik Gastinel.

Posle nekoliko nedelja lunjanja plažama, durenje može da potraje danima, a stručnjak za ponašanje životinja Alin Oble kaže da je to za očekivati.

"Ako pas stalno laje ili žvaće nameštaj kada se vrati sa odmora, on pokazuje da mu nedostaje društvo i da ima takozvani 'bluz povratka u školu", kaže Oble. "Najvažnije je da se životinje ne kažnjavaju. Igranjem sa stvarima koje pripadaju gospodaru pas održava kontakt sa njim. Oni sada moraju ponovo da nauče da budu sami".

I za pse i za mačke, stručnjaci preporučuju da ih vlasnici nečim stimulišu ili zainteresuju dok su na poslu, a deca u školi.

"Savetujem sakrivanje keksića po sobama ili, ako su napolju, mačke će većinu vremena provesti jureći leptire", kaže veterinarka Selin Musur.

Igračke specijalno dizajnirane za životinje takođe pomažu u borbi protiv dosade, a mogu i da spasu noge stolica ili stolova.

Musurova kaže da je od suštinske važnosti da se ljubimci vrate u normalnu rutinu poslednjih dana odmora. "Potrebno je nastaviti sa redovnim jutarnjim i večernjim šetnjama i davati im hranu u isto vreme kao i kada radite. Mačke treba da se iz bašte presele u kuću kako bi se ponovo upoznale sa teritorijom".

Kao i njihovi vlasnici, i ljubimci se na odmoru ponekad opuste i "nabace" koji kilogram. Veterinari saveruju da ih što pre treba "uterati" u normalni režim ishrane i smanjiti sa grickalicama.

"Većina životinja se za nekoliko dana adaptira na novu rutinu. Ali ako nekoliko dana odbijaju da jedu ili neće da izađu iz korpe to bi mogao da bude znak nečeg ozbiljnijeg.U tom slučaju, poseta veterinaru je neophodna". MONDO