Misteriozni nestanak Obrada Popare iz Selišta kod Bileće, koji je poslednji put viđen pre 28 godina, najzad je rešen kada su speleolozi trebinjskih „Zelenih brda“ na dnu Lipove jame u selu Simijovi pronašli skelet koji je identifikovan analizom DNK.

speleolozi
Me­sto na kom je stra­dao ne­sre­ć­ni Obrad Po­pa­ra... Ulaz u
Li­po­vu ja­mu kod Bileće
Popara je nestao u godini Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, i to na Praznik rada - 1. maja 1984. U vreme nestanka imao je 29 godina i o njegovoj sudbini ništa se nije znalo skoro tri decenije. Potraga u kojoj je, pored porodice i meštana, učestvovalo na desetine milicajaca SFR Jugoslavije, nije dala nikakve rezultate. U to vreme nije otkriven nijedan jedini trag koji bi porodici, makar utešno, ponudio odgovore ili doneo rešenje misterije. Slučaj je odavno zaboravljen i arhiviran pod oznakom „nerešeno", sve dok sasvim slučajno nije ponovo otvoren 11. avgusta ove godine.
Brat prepoznao jaknu
Naime, Speleološko udruženje „Zelena brda" nedavno je započelo istraživanje Lipove jame, koja se nalazi na području Vranjske. Bila je to uobičajena speleološka ekspedicija, sve dok na dnu jame nisu pronašli ljudski skelet. Dejan Janković, član speleološkog udruženja, kaže da su posmrtni ostaci pronađeni na oko 60 metara ispod površine zemlje.
- Uradili smo sve pripreme i spustili se u jamu. Na dnu, koje se nalazi na dubini od oko 60 metara, uočili smo skelet. Svi smo bili iznenađeni, ali i pomalo uplašeni i ushićeni. Pored skeleta pronašli smo ličnu kartu iz vremena SFRJ, odnosno njene korice koje su bile oštećene. Pronašli smo i ključeve i nekoliko novčića iz tog vremena i odmah je bilo jasno da se skelet tu nalazi veoma dugo. Otkriće smo odmah prijavili policiji, i na njihovu molbu, u nedelju 19. avgusta pomogli smo da se kosti izvade iz jame kako bi obavili uviđaj - priča Janković.
Po nalogu Okružnog tužilaštva u Trebinju obavešten je i Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske, čiji je direktor dr Željko Karan prisustvovao uviđaju.
- Odmah se videlo da je reč o pomsrtnim ostacima starim više od 20 godina. Skelet sam složio i utvrdio da je u pitanju muška osoba. Istražitelji su imali određene indicije o kome se radi, pa smo vrlo brzo uspeli da pronađemo srodnike. Od roditelja i rođenog brata uzet je uzorak DNK, koji je poslat na analizu, i na kraju smo uspeli da potvrdimo identitet. DNK skeleta podudara se sa uzorcima srodnika i definitivno je potvrđeno da je reč o posmrtnim ostacima Obrada Popare - rekao je za Press RS specijalista sudske medicine dr Željko Karan. PRESS