Muzičkom numerom „ Sa Ovčara i Kablara“ u izvođenju operske umjetnice Radmile Bakočević, a u pratnji trubačkog orkestra Gorana Rankovića, od 6. do 12. avgusta, održan je 52. Dragačevski sabor trubača u Guči. Ovaj tradicionalni sabor u svijetu je jedinstveno takmičenje narodnih trubačkih orkestara i jedna od najznačajnijih manifestacija sveukupnog narodnog stvaralaštva i kulturnog amaterizma u Srbiji. Sabor se održava već više od pet decenija i to u prvoj polovini avgusta, koji je ove godine okupio preko pet stotina hiljada posjetilaca iz cijelog svijeta, među kojima se našao i veliki broj Hercegovaca.

Svi putevi vode u Gucu

Prvi Dragačevski sabor održan je u porti crkve “Sv. Arhangela Gavrila” u Guči, 14. oktobra 1961. godine, a trubači iz cijele Srbije se nadmeću za zvanja najboljih orkestara i solista u tri kategorije: pionirskoj, omladinskoj i seniorskoj. U ovogodišnjem takmičarskom dijelu Sabora nastupilo je 19 orkestara, kako iz Srbije i regiona, tako i iz zemalja širom svijeta, poput trubača iz Brazila, Njemačke, Portugalije i Italije. U revijalnom dijelu programa nastupilo je preko 1000 izvođača, među kojima je bilo i KUD “ Hercegovina” iz Petrovog Polja, pored Trebinja, koje prezentuje srpske običaje i stvaralaštvo svoga kraja.Prema ocjeni stručnog žirija, za pobjednika 52. Dragačevskog sabora trube, odnosno prvog trubača proglašen je Veljko Ostojić, iz sela Zlakusa kod Požege, a najbolji trubački orkestar bio je orkestar “ Barka “ iz Knjaževca. Prema odluci publike “ Zlatna truba”  dodjeljena je Dejanu Jevđiću iz Požege.

Svi putevi vode u Gucu

Posjetioci su za vrijeme održavanja Sabora, pored zvuka truba, imali priliku da uživaju i u koncertima estradnih zvijezda - Ane Bekute, Miroslava Ilića, braće Teofilović, DJ Shantel-a. Ovogodišnji Dragačevski sabor trubača zatvorila je popularna pjevačica Svetlana Ceca Ražnatović, koja je svoje hitove izvela u trubačkom aranžmanu.  Za TrebinjeLive Srđan Miladinović

Kako je izgledao provod na 52. Saboru trubača u Guči možete da pogledate u par sljedećih fotografija...