Jedni misle da sam lud, drugi me hvale. Ne obazirem se na kritike, jer znam da je mnogima teško shvatiti da je strah moj prijatelj. Svaki skok me čini jačim i vraća mi samopouzdanje.

Janko Gasic

Rekao je ovo Trebinjac Janko Gašić, koga u šali zovu Spajdermen, jer je jedan od rijetkih Hercegovaca koji se bave savremenom sportskom disciplinom parkur. Objašnjava da je parkur vještina kretanja čiji je cilj preći sa jednog mjesta na drugo u što kraćem vremenu, savladavši razne prepreke od kamenja pa do visokih zidova i kapija.

- Cijelo djetinjstvo sam se penjao gdje god je to bilo moguće, trčao, plivao, istraživao prirodu... sve dok se nisam preselio u grad. Tamo sam odrastao i počeo da radim uobičajene stvari kao i svi drugi “normalni” ljudi, ali me to nije ispunjavalo - ispričao je Gašić i dodao da je u zimu 2008. godine počeo trčati svaki dan. Međutim, još uvijek mu je nešto nedostajalo i tad mu je pao na pamet skok.

- Tako sam počeo da se bavim ovom disciplinom, koja mi je promijenila život. Kao da mi je neko skinuo povez sa očiju. Svaki dan sam uživao u skokovima, trčanju i penjanju, a na internetu sam pronašao mnogo toga o parkuru. Shvatio sam da je to mnogo više od samih skokova i da je u pitanju čitava filozofija - rekao je Gašić istakavši da su se mnogi ljudi čudili, osuđivali ga, pa čak govorili da je lud.

- Trenirajući parkur pronašao sam snagu da se nosim sa životnim problemima, ali i sa strahom. Osnova ovog sporta jeste efikasno i brzo savladavanje prepreka i u tom pravcu sam i ja počeo razmišljati. Kao kad vidim neki zid ili ogradu i odmah pokušam da nađem način da ih savladam, tako je bilo sa svim što sam radio - kaže Janko Gašić.

Roditelji

Dok jedni sa oduševljenjem posmatraju kako Janko uspješno izvodi razne vratolomije ima i onih koji se plaše da bi i njihovu djecu “zarazio” ovim neobičnim sportom.

- Sa mnom vježba desetak mladih, a roditelji im se, čini mi se, plaše jer im djeca skaču preko mostova. Nikoga ne tjeramo da bježi od kuće i trenira sa nama, a opet ima nas dosta. I to je lijepo - kaže Gašić, koji tokom ljetnje sezone radi na bazenu Banje kao spasilac. Glas Srpske