Od 17. do 24. juna u Kosovskoj Mitrovici je održan 18. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije, na kome je pored društava sa područja Srbije, Makedonije i Crne Gore, kao predstavnik Republike Srpske učestvovalo KUD „Hercegovina“ iz Petrovog Polja, pored Trebinja, čime je po ko zna koji put dokazalo bratsku ljubav sa Kosovom.

kosovoU mnoštvu priznanja i nagrada koje je dobilo KUD „Hercegovina“, jedno od najdražih priznanja Hercegovcima je Povelja za najveći doprinos u jačanju srpskih kulturnih veza i očuvanje tradicije, vjere, jezika i bratskih odnosa sa Kosovskom Mitrovicom.

Direktor kulturnog centra „Dragiša Žarković“ iz Kosovske Mitrovice, Miodrag Radimirović, posljednje večeri druženja sa Hercegovcima je rekao da nema tih riječi kojima se može opisati veza Hercegovine i Kosova, te dodao :

„Ova Povelja predstavlja jednu zahvalnost Kosovske Mitrovice za podršku koju Petrovo Polje i Trebinje daju svojim sunarodnicima Kosovu. Oni su dolazili kada su svi sa Kosova odlazili i pružali podršku uvijek kada je bilo najteže.“

kosovoKoliko su jake bratske veze KUD „Hercegovina“ i Kosovske Mitrovice moglo se vidjeti i po mnogobrojnim aplauzima koje je ovo hercegovačko društvo dobijalo gdje god se pojavilo na području Kosovske Mitrovice.
Da je neraskidiva bratska veza Hercegovine i Kosova, potvrdile su i suze mnogih građana Kosovske Mitrovice pa i samih čelnika grada.
U okviru 18. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije predstavili su se i glumci iz Gradskog pozorišta Trebinje sa predstavom „Laki komad“, koji su takođe pobrali veliki broj aplauza.

Mora se dodati da su KUD „Kosovski Božur“ i opština Kosovska Mitrovica bili i više nego dobri domaćini i na visini zadatka, te se i ovim putem svima njima KUD „Hercegovina“ jako zahvaljujemo na gostoprimstvu.

kosovo

A koliko su jake veze KUD „Hercegovina“ i Kosovske Mitrovice pokazuju i SMS poruke koje su dobijali članovi KUD „Hercegovina“ od članova KUD „Kosovski Božur“ koje glase :
“ Kako Tanjug javlja: "U Kosovskoj Mitrovici je i dalje neverovatnih 37 stepeni, ali gradjanima ipak nedostaje dodatna toplina koju obezbedjuje prisustvo članova "KUD-a Hercegovina" iz Petrovog Polja"

Tekst: Nikolina Simić

Fotografije: Srđan Miladinović