U prostorijama škole "Cerovac", 19. juna 2012. godine, održana je izložba radova polaznika Dječije likovne radionice "Cerovac". Na izložbi su predstavljeni radovi koji su nastali tokom školske godine, kao i platna sa upravo završene, Dječije likovne kolonije, koja je održana od 16 do 18. juna u selu Cerovac.

cerovac

Zidovi i klupe škole Cerovac, prekriveni oslikanim platnima mališana iz likovne radionice, postali su galerija uzdaha i nevjerice, u kojoj nije bilo ravnodušnih. Mentor polaznika, akademski slikar i grafičar, mr Vera Kekić, uz sažetu ali posvećenu analizu i osvrt na rad svakog pojedinca, podijelila je diplome polaznicima radionice. Mnogobrojni posjetioci izložbe, kao i prijatelji i roditelji malih umjetnika, dijelili su sa njima uzbuđenje i radost zbog neosporne energije i talenta kojima su odisale izložene slike i izložbeni prostor.

Dječija likovna kolonija u selu Cerovac održana je po treći put. Pod vedrim hercegovačkim nebom, u nešto drukčijem ambijentu od uobičajenog, inspirisani selom i prirodom, mališani su oslikavali svoja platna bojama i svjetlošću ljetnih seoskih dana. Pri tom su bili paženi od strane domaćina i uvažavani ništa manje nego njihove starije kolege umjetnici. Sasvim sigurno, ovo je bilo jedno pozitivno iskustvo koje je na par dana proželo stvaralačkom energijom jedno sneno hercegovačko selo i napravilo fantastičan i produktivan spoj mladosti i starosti, savremenog i tradicionalnog.

Kolonija je ove godine imale sponzore. To su bili Volksbank a.d, koja je donirala novac za slikarska platna, i Uniqa osiguranje, koje je doniralo polise osiguranja za djecu.

Sinošnjom uzložbom svoje radove predstavilo je 16 mališana, uglavnom učenika osnovnih i srednjih škola, a najmlađi polaznik ovogodišnje škole slikanja ima pet godina.
Za narednu godinu iz „Cerovca“, zbog iskazanog interesovanja, najavljuju i otvaranje grupe za odrasle polaznike škole slikanja.