Svi znamo da jedna jabuka na dan garantuje zdrav život. Da biste izbegli neka od najtežih, kancerogenih oboljenja kolumnisti "Readers diges" sastavili su spisak namirnica koje imaju najjače antikancerogeno dejstvo.

namirnice BOROKOLI Brokoli sadrži sulforafan koji može da uspori širenje bolesti. Njegov značaj dokazan je i pojedinih kliničkim ispitivanjima. Jedite ga obarenog na pari.

PROKELJ

Osim što spada u grupu zdravih namirnica, prokelj je vođa u borbi protiv štetnog uticaja slobodnih radikala. Isprobajte grilovan prokelj.

KUPUS

Kupus organizmu daje ključno i neophodno gorivo da se bori protiv određenih oblika kancera. Dodajte ga u svako varivo koje pripremate.

GROŽĐE

Crno grožđe ima veliku koncentraciju resveratrola koji utiče na deobu kancerogenih ćelija. Osim kao užinu, grožđe konzumirajte i kao vino. Makar čašu dnevno. GREJPFRUIT

Za razliku od ostalih citrusa ima dosta manje šećera, a podjednako mnogo vitamina C. Direktno utiče na otpornost organizma. Od njega pravite sveže ceđeni sok. Možete ga koristiti i umesto sirćeta za salate.

KELJ Prebogat je vitaminima A i C i savršeno štiti od štetnih uticaja slobodnih radikala. Pravite od njega čorbe, salate, što više i što češće.

GRAŠAK Grašak, dokazano, sadrži fitohemikalije koje štite od raka. Dodajte ga uvek po malo u čorbu, pastu, sos.

SLADAK KROMPIR Izuzetan "rudnik" beta karotena i vlakana. Za pripremanje izbegavajte da kulite koru kad god možete i uvek birajte sladak krompir, a ne beli.

LUBENICA Značajan izvor vitamina A i C, a ima više likopena čak i od paradajza. Najbolje je da je jedete u kriškama, a možete da pripremate i zanimljive salate i deserte. ZENABLIC