U četvrtak, 14. juna 2012. godine, u Centru srednjih škola u Trebinju, održana je i posljednja sesija Cambridge ispita u junskom ispitnom roku, u administraciji škole stranih jezika "Cerovac". Nešto ranije, u nedelju, 10. juna, učenicima ove škole koji su položili Cambridge ispite u prethodnim ispitnim rokovima, uručeni su sertifikati Cambridge univerziteta. Dodjeli je, osim profesora i direktora škole, prisustvovao i predstavnik Britanskog savjeta, g. Samir Avdibegović.

test ESOL ispiti Cambridge univerziteta su najpoznatiji i najpriznatiji ispiti za sve polaznike koji uče engleski jezik, odnosno kojima engleski nije maternji jezik. Svake godine oko 1,5 milion kandidata širom svijeta polaže ove ispite i stiče sertifikate koji im mogu pomoći u daljem obrazovanju ili profesionalnom napredovanju. ESOL sertifikati su široko prihvaćeni od strane poslodavaca, profesionalnih tijela, koledža i univerziteta u 135 zemalja svijeta.

Cambridge ESOL

Ove godine su se tom ogromnom broju kandidata pridružila i 24 učenika iz škole Cerovac (odjeljenja Trebinje, Bileća i Gacko), kao i jedan kandidat iz Čapljine. Četiri kandidata su polagala CPE ispit (Certificate of Proficiency in English), što je put ka sticanju diplome koja verifikuje akademski nivo znanja engleskog jezika. Težina i zahtjevnost Cambridge ispita generalno je poznata na svim nivoima, u što su se uvjerili i polaznici koji su u ovom ispitnom roku polagali First Certificate in English (FCE) i Preliminary English Test (PET).
Cambridge ESOL ispiti su izrađeni prema standardima Savjeta Europe i ALTE-a, te testiraju 4 jezičke vještine: čitanje, pisanje, slušanje i govor. Ispiti se polažu nekoliko puta godišnje po unaprijed određenim terminima koji su sinhronizovani po regionima, stavljajući poseban akcenat na povjerljivost ispitnih materijala i poštovanje ispitnih procedura. Rezultati junskih ispita očekuju se sredinom narednog mjeseca. Nadamo se da će dobre ocjene kandidatima koji su polagali uljepšati ostatak ljetne pauze. (Sponzorisan članak)