Planom upisa za školsku 2012/2013. godinu predviđen je upis 12.568 učenika u prvi razred javnih srednjih škola, dok su četiri srednje privatne škole planirale upis 723 učenika, rekao je na konferenciji za novinare ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović.

srednjoskolski centar trebinje

On je pojasnio da je u javnim školama planirano 473 učenika više u odnosu na broj učenika koji su završili deveti razred jer se u pogranične opštine upisuju učenici iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Prema planu upisa, prosječan broj učenika po odjeljenju je 27 učenika.
Upisna politika u srednje škole, kao i u prethodnim godinama, rekao je ministar, rađena je u skladu sa brojem svršenih učenika devetih razreda, iskazanim potrebama tržišta rada, željama učenika, raspoloživim školskim prostorom i nastavnim kadrom.

Urađena je takođe anketa želja učenika devetih razreda osnovne škole za upis u prvi razred srednje škole. Anketirano je 85 odsto učenika koji završavaju deveti razred i najveće interesovanje je iskazano za gimnazijsko obrazovanje, ekonomiju, pravo i trgovinu, te zdravstvo i elektrotehniku.
„Planom upisa predviđen je upis 2.904 učenika u gimnaziju, što je u skladu sa našim strateškim opredjeljenjem da povećavamo broj upisanih učenika u gimnazije. U privatnim srednjim školama planirano je da se u gimnazije svih smjerova upišu 243 učenika“, rekao je ministar Kasipović.
On je istakao da će učenici drugog razreda gimnazije svih smjerova raditi po modernizovanom nastavnom planu i programu, a po prvi put će biti upisano jedno odjeljenje u sportsku gimnaziju u Srednjoškolskom centru „Gemit-Apeiron“ Banja Luka.

„Tržište rada pokazalo je interesovanje za potpuno novo zanimanje - arhitektonski tehničar tako da smo planom upisa predvidjeli upis u Građevinskoj školi u Banjoj Luci i Srednjoškolskom centru Pale“, rekao je ministar Kasipović.
On je podsjetio da će u novoj školskoj godini biti upisani obućari u Banjoj Luci, Modriči i Derventi jer su za tim zanimanjem u obućarskoj industriji iskazali interes.

Upisni rokovi su u junskom i julskom terminu - od 11. do 21. juna, odnosno od 2. do 12. jula 2012. godine. SRNA