U Trebinju je danas počela druga matematička konferencija Republike Srpske čiji cilj je promocija i unapređenje naučno-istraživačkog rada u oblasti matematike. U dvodnevnom radu konferencije biće predstavljen 41 naučni rad.

matematicari

Organizator konferencije je Univerzitet Istočno Sarajevo, a suorganizatori Fakultet za proizvodnju i menadžment u Trebinju, FilozoFski fakultet u Istočnom Sarajevu i Društvo matematičara Republike Srpske.

Kako tvrde učesnici i organizatori, ovakve konferencije su neophodne i predstavljaju način popularizacije i mogućnost predstavljanja novih saznanja iz oblasti matematike.

U dvodnevnom radu konferencije radove će predstaviti i profesori prirodno-matematičkih fakulteta iz regiona. Svi radovi biće publikovani u zborniku druge konferencije.

Organizatori se nadaju da će ova stručna studija postati obavezna literatura na osnovnim ili studijama višeg stepena na katedrama za matematiku u Republici Srpskoj.

U radu skupa, između ostalih, učestvuju i pomoćnik ministra za nauku i tehnologiju Republike Srpske Vinko Bogdan, prorektori Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevan Trbojević i Dejan Bokonjić, dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment Rade Ivanković, dekan FilozoFskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Milanka Babić, predsjednik Društva matematičara Srbije Aleksandar Ivkovski, dekan Prirodno-matematičkog Fakulteta Crne Gore Predrag Stanišić, predsjednik Društva matematičara Republike Srpske Vidan Govedarica. SRNA