Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je danas da je cilj Elektroprivrede RS da bude stabilna i uspješna kompanija, koja će i u buduće sa stranim investitorima ostvarivati kvalitetnu saradnju i aranžmane i tako biti okosnica privrednog razvoja i stabilnosti Srpske.

Elektroprivreda Republike Srpske

„Strategija energetike do 2030. godine, između ostalog, bazirana je na investicijama u energetski sektor uz istovremenu težnju da ERS ostane u većinskom vlasništvu države, što neminovno podrazumijeva njeno restrukturisanje", rekao je Kovačević na obilježavanju 20 godina ERS-a.

On je dodao da ostvarivanje svih zacrtanih strateških ciljeva podrazumijeva zajednički angažman Vlade i ERS-a. Direktor ERS-a Branislava Milekić istakla je da je održavanje energetske stabilnosti sve manje simbolički zadatak, a sve više realan temelj i izvor pokretačke snage za čitavo društvo i njegov privredni razvoj.

"Nakon dvadeset godina postojanja ERS može da se pohvali pozitivnim rezultatima i blistavom perspektivom i uprkos tome što globalne potrebe za energijom rastu iz dana u dan", rekla je Milekićeva.

Ona je dodala da je u uslovima svjetske ekonomske krize, vrijednost prirodnih potencijala raste, i samo zemlje koje mogu da se oslone na sopstvene izvore energije mogu da računaju na ekonomsku, a samim tim i političku nezavisnost.

"Republika Srpska je, sa svojim značajnim zalihama uglja i hidroenergetskim potencijalom, jedna od malobrojnih koje imaju tu sreću. Pred nama je veliki zadatak da taj potencijal znalački iskoristimo i obezbjedimo racionalnu eksploataciju prirodnih bogatstava koje posjedujemo", dodala je ona.

Zbog toga se, istakla je Milekićeva, prije svega oslanjamo na ljude, domaće stručnjake,bez čije neizmjerne stvaralačke energije i nesebičnog zalaganja,ovakvi rezultati ne bi bili ostvarivi.

"ERS je nastala u ratno vrijeme, sa prevashodnim ciljem da očuva elektroenergetski sistem u vanrednim okolnostima i uslovima ratnih razaranja, a ogromnim trudom naših radnika, znanjem naših stručnjaka i umjećem bivših i sadašnjih direktora i Uprava, uz pomoć svih struktura društva naša elektroenergetska postrojenja su sačuvana i obnovljena", istakla je Milekićeva.

Ona je dodala da su posljedice rada u otežanim uslovima sanirane, a upravljačka struktura preduzeća restruktuisana i prilagođena savremenim načinima poslovanja.

"Problemi sa nelikvidnošću i milionskim dugovanjima su riješeni, a prosječna godišnja proizvodnja struje je u odnosu na period prije dvadeset godina gotovo utrostručena i sada, ne samo da zadovoljava domaće potrebe, već postaje i visokoprofitabilan izvozni proizvod naše zemlje", rekla je Milekićeva.

Ona je napomenula da preduzeće koje je godinama fabrikovalo gubitke, sada posluje sa dobitkom i zauzima mjesto koje mu pripada, da bude generator razvoja Republike Srpske.

"Najbolji dokaz sposobnosti ovog preduzeća da se nosi sa svim iskušenjima je uspjeh u očuvanju stabilnosti elektroenergetskog sistema u uslovima elementarnih nepogoda u protekle dvije godine kada su se smjenjivale poplave, suše i ekstremno velike snježne padavine", kaže Milekićeva.

Mladim domaćim stručnjacima, dodala je ona, nudimo radna mjesta i sigurnu perspektivu, podstičemo razvoj poljoprivrede i vodosnabdijevanja, doprinosimo saradnji među entitetima i državama u okruženju, a prije svega smo okrenuti budućnosti i daljim razvojnim projektima.

Milekićeva je napomenula da se ulaže u modernizaciju postojećih i izgradnju novih kapaciteta za eksploataciju uglja i hidroenergetskog potencijala, primjenjujući najsavremenije standarde u zaštiti prirodne sredine i najnovije tehnologije u istraživanju i iskorišćavanju obnovljivih izvora energije.

"Zahvalna sam što rukovodstvo Republike Srpske prepoznaje realnost da su elektroenergetska samostalnost i stabilnost pokretačka snaga privrede,garancija razvoja, mira i stabilnosti u Republici Srpskoj i čitavom regionu", rekla je Milekićeva i poručila da je ulaganje u ERS sigurna investicija koja se višestruko vraća,nama i budućim generacijama.

"Elektroprivreda Republike Srpske" /ERS/ u proteklom periodu pokazala se kao društveno ozbiljan sistem koji može odgovoriti izazovima elektroenergetskog tržišta u regionu, što treba biti praksa i ubuduće, izjavio je premijer Srpske Aleksandar DŽombić.

DŽombić je, na obilježavanju 20 godina ERS-a, poručio da neće izostati podrška Vlade i drugih institucija.

"Elektroenergetski potencijal je komparativna prednost Srpske i naš kapacitet koji nam nedvosmisleno daje osnov za planiranje razvoja i ekonomskog rasta", rekao je DŽombić, te istakao da Srpska, zahvaljujući tome, predstavlja značajnu odrednicu na energetskoj mapi regiona, ali i Evrope.

On je napomenuo da je Republika Srpska među rijetkim zemljama u Evropi koja ima pozitivan bilans izvoza električne energije, te da je među 10 zemalja u Evropi sa aspekta hidropotencijala.

"Naša elektroprivreda posjeduje dovoljne kadrovske kapacitete koji mogu odgovoriti izazovima elektroenergetskog tržišta u regionu i biti dostojan partner za sva strana ulaganja", naglasio je DŽombić, te dodao da će "Elektroprivreda" u ostvarivanju svih strateških ciljeva za razvoj elektroenergetskog sektora u Srpskoj imati nesumnjivo vodeću i ključnu ulogu.

Podsjećajući da je u prethodnih 20 godina ERS imala jasnu ulogu u razvoju društva i ekonomije Srpske, DŽombić je istakao da je protekli period postavio nove okvire saradnje i razvoja i kroz Ugovor o Evropskoj energetskoj zajednici, te svim obavezama koje proizilaze i postavljaju nove izazove pred "Elektroprivredu Republike Srpske".

"Uvjeren sam da imamo kapacitet da provedemo osnovne principe iz ugovora, a to su zaštita investicija, trgovina energijom na pravilima Svjetske trgovinske organizacije, slobodan tranzit energije, Međunarodna arbitraža u slučaju spora među stranama i poboljšanje regulatorne transparentnosti", naglasio je DŽombić.

Prema njegovim riječima, počinje se sa primjenom modela ulaganja koji do skoro nisu bili karakteristični u upravljanju novim resursom, što značajno utiče na okvire i smjernice razvoja elektroenergetskog sektora.

"Ambijent u kome funkcioniše ERS značajno se mijenja, a buduća vremena tražiće značajno brže i konkretnije odluke kojima ćemo obezbijediti da ova komparativna prednost kojom upravljamo putem ERS-a bude u potpunosti iskorištena za stvaranje dodatne vrijednosti i otpočinjanje investicija koje garntuju ekonomsku stabilnost i rast", istakao je DŽombić.

Govoreći o budućim investicijama, DŽombić je rekao da se za ulaganja u elektro-energetski potencijal, misleći prvenstveno, na hidropotencijal koji je u Srpskoj iskorišten oko 30 odsto u odnosu na kapacitete, mogu pronaći modeli finansiranja koji su isplativi na kratki rok.

"Uspjeh ERS-a u narednom periodu će se mjeriti na osnovu podataka koliko hodroelktrana i termolektrana počnemo graditi što samostalno što partnetski i koliko ih stavimo u funkciju", poručio je DŽombić, te dodao da Srpska ima veliku šansu da posredstvom investicija u ovaj sektor pokrene novi investicioni ciklus i obezbijedi značajan ekonomski rast.

Svečanosti povodom obilježavanja 20 godina ERS-a prisustvovali su i ministri za ekologiju i prostorno uređenje Srebrenka Golić, ministar trgovine i turizma Gorana Zlatković, ministar za izbjelice i raseljena lica Davor Čordaš, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, vladika zahumsko – hercegovački i primorski Grigorije, te mnogobrojni gosti, poslovni partneri i kupci iz zemlje i okruženje.

U okviru svečanosti u Domu kulture priređen je bogat kulturno-zabavni program. SRNA