Amerikanka Mimi Tica odnedavno je stanovnik Trebinja, a u zemlju svog oca se vratila zbog Hercegovca Vlade Mitrovića. Ovaj mladi par će svoju ljubav, kojoj ni prekookeanska daljina nije mogla ništa, uskoro će krunisati pred oltarom.

Mimi i Vlado

Mimi je rođena u mjestu Lajv Oak kod Sakramenta u Kaliforniji, a prvi put je u Hercegovinu došla kad je imala četiri godine.

- Kad sam imala 17 godina bila sam na ekskurziji u Evropi, a otac me zamolio da svratim i u Trebinje. Bilo mi je teško, stalno sam zvala roditelje i htjela sam da se vratim kući. A onda se dogodilo nešto što mi je promijenilo život. Samo tri dana pred povratak, dok sam šetala gradom upoznala sam Vlada i ljubav je odmah planula. Pozvala sam roditelje i rekla da se neću vraćati - kaže Mimi.

Ipak vratila se kući, ali je održavala kontakte, telefonom, skajpom i ponovo se vraćala u grad na obalama Trebišnjice. Kaže da joj nije bilo teško prilagoditi se na ljubav na daljinu i sa Hercegovcem.

- Gledala sam tatu i naučila kako se ponašaju i koji su običaji muškaraca ovog podneblja. Jednom me je mama, koja je Meksikanka, pitala da li sam sigurna da hoću da se udam u Hercegovinu. Rekla sam joj da sam mnoge stvari naučila od tate i njegove rodbine u Americi - kaže kroz smiješak Mimi i dodaje da će poslije vjenčanja sa Vladom, koje su planirali u julu, poslije čega će se skućiti u Trebinju. Kaže da će svadba biti tradicionalna hercegovačka, i da se posebno raduje što će doći i njene prijateljice iz Amerike.

- U Ameriku ćemo se vratiti samo ako Vlado bude htio, ali za sada nije zainteresovan. Trebinje mi se veoma sviđa i veće je od gradića u kome sam živjela - rekla je Mimi.

U Americi je dosta vremena provodila sa dedom i bakom, pa je naučila srpski, a uz mamu i španski jezik.

- Baka i deda su mi stalno govorili da sam “đevojka”. Kad sam došla u Trebinje i ja sam tako govorila pa su mi se mnogi smijali. Naučila sam da se kaže djevojka, ali nikako ne mogu da naučim padeže - kaže Mimi koja govori engleski, španski i srpski, zajedno sa svojim Vladom univerzalni jezik ljubavi.

Meksička kuhinja
Mimi kaže da joj se dopada tradicionalna srpska kuhinja, a najviše voli sarmu. Njeni roditelji su vlasnici meksičkog restorana, pa joj pomalo fale i njihovi specijaliteti.

- Posebno mi nedostaju meksički začini. Kada moji roditelji budu dolazili na svadbu nadam se da će mi donijeti i malo meksičke hrane - kaže Mimi. GLAS SRPSKE