Ljudi između pedesete i sedamdesete godine konzumiranjem najmanje po tri šoljice kafe dnevno, mogli bi smanjiti rizik od smrti za deset odsto u odnosu na one koji ne piju kafu, pokazuje jedna američka studija.

kafa
Istraživanje američkog Nacionalnog instituta za rak (NCI) sprovedeno je na grupi od 400.000 osoba tog uzrasta, od 1995. do 1996. godine.

Učesnici istraživanja su praćeni do 31. decembra 2008. godine.

Rezultati pokazuju da su osobe koje piju u proseku tri šoljice kafe dnevno - normalne kafe ili kafe bez kafeina, izložene manjem riziku da umru od kardiovaskularnih i respiratornih obolenja, moždanog udara, povreda, nesrećnih slučajeva, dijabetesa ili infekcije, nego osobe koje ne piju kafu.

Istraživači su međutim ipak primetili vrlo neznatno povećanje rizika od raka među muškarcima koji piju kafu. Međutim, među ženama nisu primetili nikakvu vezu između toga što piju kafu i smrtnosti od raka.

Da ne bi dobili lažne rezultate, autori studije su uzeli u obzir druge faktore koji utiču na smrtnost, kao što su duvan i alkoholna pića.

Istraživači međutim upozoravaju da ne mogu da budu sigurni, sa naučnog stanovišta, da konzumiranje kafe zaista produžava život.

Ranija istraživanja pokazala su da kafa poboljšava pamćenje i štiti od depresije.

"Kafa se najviše pije u Americi, ali veza konzumiranja kafe i rizika od smrti nije jasna", rekao je doktor Nil Fridman glavni autor istraživanja.

"Otkrili smo da je konzumiranje kafe povezano sa smanjenjem rizika od smrti uopšte uzev", dodao je on.

"Iako ne možemo da zaključimo da postoji uzročno-posledična veza kafe i smanjenja rizika od smrti, smatramo da rezultati daju određena uveravanja da taj napitak nije loš za zdravlje", rekao je doktor Fridman.

Fridman je rekao da nema podataka o tome kako kafa smanjuje rizik od smrti, jer kafa ima više od hiljadu raznih supstanci koje bi potencijalno mogle negativno da utiču na zdravlje.

Kafein je najviše proučavan, ali u ovoj studiji se pokazalo da nema razlike između obične i kafe bez kafeina.

(Beta)