Studentica Akademije umjetnosti u Banjaluci na odsjeku za glumu, 21-godišnja Marija Pikić je ulogom Rahime u filmu "Djeca" Aide Begić uspjela da napravi nešto o čemu mnoge njene kolege samo sanjaju.
Film je, naime, primljen u selekciju "Un certain regard" na festivalu u Kanu, koji je juče trebalo da počne, a 6. jula bi trebalo da otvori i Sarajevo film festival (SFF).

Marija Pikic

Ovoj mladoj Trebinjki to nije prva filmska uloga - već je glumila jedinu žensku ulogu rame uz rame sa Vukom Kostićem i Slavkom Štimcem u filmu "Neprijatelj" Dejana Zečevića. Nagrađena je za najbolje ženske uloge u predstavama "Don Kihot" i "Sarajevske priče". Međutim, kaže da je to nije diglo u nebesa i da se uvijek rado vraća u rodno Trebinje, pije kafu sa prijateljima i čita rusku književnost.

NN: Rijetkost je da banjalučki studenti igraju u sarajevskim filmovima, a vi ste probili led. Kako je došlo do te saradnje?
PIKIĆ: Aida Begić je sa svojom kasting direktorkom obišla sve akademije umjetnosti u BiH u potrazi za glavnom glumicom i uradila je neku vrstu šireg izbora u vidu fotografisanja studenata. Kasnije sam bila pozvana u Sarajevo, u "Kamerni teatar 55", i tako je došlo do angažmana.

NN: Jeste li bili zadovoljni snimanjem?
PIKIĆ: Jesam. Snimanje je bilo divno, svaki sektor je radio svoj posao skroz profesionalno i na setu nije bilo nikakve nervoze. Cijelo snimanje je prošlo uz veliko druženje, što je rijetkost. Ranije nisam sarađivala sa ljudima iz Sarajeva i nisam znala šta me očekuje, ali je sve ispalo odlično.

NN: S Erminom Bravom ste vježbali sarajevski akcenat. Koliko ste ga uspjeli savladati?
PIKIĆ: Gledali smo da to bude uz kafu i opušteni razgovor. To je najteže, kada se koncentrišete na nešto drugo, onda ne mislite više na akcenat. Nisam išla u Trebinje do kraja snimanja jer mi je dovoljno da provedem sat vremena tamo i maternji akcenat bi mi se odmah krenuo probijati.

NN: Filmom "Djeca" odlazite u Kan, koji je na toj prestižnoj manifestaciji ove godine jedini iz regiona. Upoznaćete mnoge filmske zvijezde. Kakva su Vaša osjećanja i očekivanja povodom toga?
PIKIĆ: Niko to nije očekivao. Kada radite film potpuno se upustite u materiju koju radite i nemate velika očekivanja - da li ćemo da dobijemo "Oscara" ili propadnemo. Kan nas je sve prijatno iznenadio i to je veliki podstrek za dalji rad i potvrda dosadašnjeg truda.

NN: U filmu je riječ o djevojci koja pronalazi utjehu u vjeri. Kako ste prihvatili tu ulogu s obzirom da dolazite iz druge religije?
PIKIĆ: Za mene je sve to bilo novo. Bile su mi zanimljive stvari u vezi s islamom. Neka podloga same priče je da je Rahima živjela u domu sa bratom i bila je buntovnik, panker u neku ruku, pravila probleme i kada je izašla iz doma povukla je i brata. Da bi mu dala primjer prihvatila je vjeru kao nešto što ne može biti pogrešan put.

NN: Prije ovog filma ste imali debitantsku ulogu u filmu "Neprijatelj", koja je ostala zapažena. Kakvo je bilo to iskustvo?
PIKIĆ: Taj film sam radila kada sam imala 19 godina i to mi je bilo prvo veliko iskustvo, gdje sam imala sreće da radim sa starijim, iskusnim kolegama, koji su mogli da me upute u tajne zanata.

NN: Mnogo se pisalo o erotskoj sceni sa Aleksandrom Stojkovićem Piksijem. Je l bio problem skinuti se pred kamerom i biste li to ponovili?
PIKIĆ: Svi imaju svoje granice, čak i kada je skidanje u pitanju, tako sam i ja imala. Da su od mene tražili neke druge stvari moguće da to ne bih radila, ali publika nije imala priliku da vidi tu scenu u filmu jer je reditelj odlučio da cijeloj priči da drugi kontekst, izostavivši taj dio. Rečeno mi je da će da se nađe kao ekstramaterijal na DVD-u.

NN: Glumili ste i u pozorištu, gdje imate već dvije nagrade. Kakve Vas uloge privlače? Da li je to možda Čehov ili neki ruski klasik, pošto tu literaturu volite da čitate?
PIKIĆ: Ruski klasici su neprevaziđeni i za njih nije potrebno vrijeme i nikada se s tim ne može pogriješiti, kao i sa srpskom književnošću. Nikada nisam razmišljala o tome koje me uloge privlače. Prosto nekada kada mi se ponudi nešto da radim, gledam da izvučem što više iz toga i da se pronađem u tome. Ukoliko ne bih imala neki motiv i osjećaj da ne bih mogla da iznesem nečiju priču, onda se ne bih ni upuštala u takve stvari.

NN: Iako ste jako mladi, imate i nagrade i dvije značajne filmske uloge. Izgleda da se trud isplatio ili ste rođeni pod srećnom zvijezdom!
PIKIĆ: Meni su ljudi sa klase govorili da sam osoba sa mnogo više sreće nego pameti. Stvarno i jeste i nije tako, ne mogu da donesem bilo kakvu vrstu suda, jer u šta god da smo ulazili, to smo radili zajedno. Neko je izvlačio deblji, neko tanji kraj, ali smo se trudili i kao klasa jako dobro funkcionisali.

NN: Živite na relaciji Banjaluka - Trebinje, te završavate i Akademiju. Čime se bavite u slobodno vrijeme?PIKIĆ: U Banjaluku ću da se vratim zbog Akademije koju nisam završila, a to trebam i želim da radim. U oktobru ću da nastavim kod profesorke Jelene Trepetove-Kostić. Gledam svaki slobodni trenutak da pobjegnem kući u Trebinje, jer je tu moje skrovište i oaza. Imam sve što mi treba, porodica mi je tu, blizu mi je more i planina, a postoje neki hobiji koje čovjek koristi u okviru nekog životnog bioritma, pa tako i ja.

Spot "Alexandrie"

Marija Pikić je sa nekolicinom kolega sa klase glumila u spotu banjalučkog benda "Alexandria" za pjesmu "Hajde da plešemo", jednom od dva urađena za njihov novi album "Aktivni radio materijal". Inače, grupa je nedavno u Banjaluci promovisala pomenuti album i spot, a video-materijal je naišao na pozitivne kritike.  NEZAVISNE NOVINE