U organizaciji Saveza guslara Republike Srpske, te guslarskih društava iz Trebinja – Vojvoda Luka Vukalović i Vojvoda Nedeljko Vidaković, večeras je u pozorišnoj sali Doma kulture priređen 14. Sabor guslara Hercegovine.

Učesnike i posjetioce guslarske večeri, u ime lokalne zajednice pozdravio je zamjenik načelnika Opštine Zoran Sorajić, koji je istakao da su gusle vijekovima bile nepresušno izvorište životne radosti i vedrine, ali veoma često pribježište i sklonište u teškim i prelomnih događajima, kojih na ovim prostorima nikada nije manjkalo.

Učesnicima i gostima 14. Sabora guslara Hercegovine obratio se i sekretar Saveza guslara RS Zoran Rabrenović, koji je ovom prilikom najavio održavanje 19. Festivala guslara RS, koji će se održati 7. i 8. aprila na Palama.

Na smotri narodnog pojanja uz drevni instrument nastupilo je 35 učesnika iz sedam guslarskih društva Hercegovine – Vojvoda Luka Vukalović i Vojvoda Nedeljko Vidaković iz Trebinja, Vojvoda Vlatko Vuković - Bileća, Tešan Podrugović – Gacko, Aleksa Šantić – Nevesinje, Ljutica Bogdan – Kalinovik i Herceg Šćepan – Foča.

Iako je sabor imao revijalni karakter, prema ocjeni publike najbolji guslar večeri bio je Boško Ninković iz društva Vojvoda Nedeljko Vidaković.
U okviru programa Sabora nastupila je Pjevačka izvorna grupa iz Bileće. Između ostalih, organizaciju 14. Sabora guslara Hercegovine podržala je i Opština Trebinje. (Tekst/foto.: Opština Trebinje)