Pobjedom Vasa Đondovića iz guslarskog društva "Starina Novak" iz Pala u pojedinačnoj konkurenciji i guslarskog društva "Tešan Podrugović" iz Gacka u ekipnoj konkurenciji, završen je 26. Festival guslara Republike Srpske.

Festival guslara rs 20192.jpg

Drugo mjesto kod pojedinaca osvojio je Mitomir Arsenić iz guslarskog društva "Filip Višnjić" iz Istočnog Novog Sarajeva, a treće Miloš Vukoje iz društva "Vojvoda Vlatko Vuković" iz Bileće.

U ekipnoj konkurenciji, drugo mjesto osvojilo je trebinjsko guslarsko društvo "Vojvoda Neđeljko Vidaković", a treće društvo "Starina Novak" iz Pala.

U prepunoj pozorišnoj sali Kulturnog centra predstavilo se 20 guslara, a u publici su, između ostalih, bili i Vukota Govedarica i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Festival guslara rs 20194.jpg

Ovogodišnji najbolji guslar RS Vaso Đondović i prošle je godine osvojio titulu najboljeg u Čajniču.

"Drago mi je što sam osvojio prvo mjesto i zahvaljujem se hercegovačkoj publici koja me je podržala, kao i hvala stručnom žiriju i svima koji su bili uz mene. Pjesma nas je održala i njojzi hvala", rekao je Đondović.

Organizator festivala guslara je Savez guslara Republike Srpske, a pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje.

Domaćini dvodnevnog skupa najboljih guslara Republike Srpske bili su guslarska društva "Vojvoda Luka Vukalović" i "Vojvoda Neđeljko Vidaković".

Festival guslara rs 20191.jpg

Festival guslara rs 20193.jpg