Ovako je prije 150 godina DOSTOJEVSKI govorio o Srbima

Izvor: informer.rs Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 09. 04. 2017. - 17:32h

Jedan od najvećih svjetskih i ruskih pisaca Fjodor Mihailovič Dostojevski (1821-1881) često je pominjao Srbe na stranicama svoga „Piščevog dnevnika“, koji je nekoliko godina izdavao i u kome je, uglavnom kao publicista, iznosio svoje poglede na svijet i aktuelne događaje.

dostojevski

Veliki ruski književnik pisao je kako postoje dvije Srbije – Srbija viših krugova, nestrpljiva i bez iskustva, koja još nije živjela pravim životom, i koja nije još pokazala svoju akciju, ali koja već strasno mašta o budućnosti, ali i ona narodna Srbija koje jedino Ruse smatra svojim izbaviocima, svojom braćom.

Prva Srbija ima svoje partije i zna za intrige koje ponekad dobijaju takve razmjere, kakve ne možemo sresti ni u nacijama koje su mnogo starije, veće i kudikamo samostalnije, nego što je Srbija. Ali uporedimo sa tom „gornjom“ Srbijom koja tako žuri da živi životom političke nacije, postoji i ona narodna Srbija koje jedino Ruse smatra svojim izbaviocima, svojom braćom, ona ruskog cara gleda kao Sunce, ona voli Ruse i vjeruje im! I na kraju ću reći: Neće mnogo vremena proći i javiće se spasonosna reakcija, jer su većina Srba vatreni patrioti. Oni će se sjetiti Rusa koji su dali život za njihovu zemlju – govorio je Dostojevski.

Veliki ruski duh, pisao je on, ostaviće svoje tragove u njihovim dušama, a iz ruske krvi koja je prolivena u Srbiji izrašće i srpska slava i Srbi će se uvjeriti da je ruska pomoć bila nesebična i da Rusi, ginući za Srbiju, nisu imali namjeru da je osvajaju.

Komentari

Kao da je oslikao današnju političku situaciju u Srbiji.

Odgovori

A,Srbi i dalje vrte neke krugove-nadaju se nemogućem,i traže ključ rješenja srpskog pitanja na Balkanu…….:(((((((((((1+1 je i dalje 2,moji Srbi…….:)

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja