Postavljanje vodovodnih CIJEVI ili KABLOVA ubuduće će se naplaćivati (VIDEO)

Izvor: rtrs.tv Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 03. 04. 2017. - 21:45h

Za postavljanje infrastrukturnih podzemnih vodova i instalacija na području Trebinja ubuduće će biti plaćana posebna novčana naknada.

bager gradina vodovodna cijev trebinje

Odluku o uvođenju rente donijela je gradska skupština, a odnosi se na polaganje vodova na putnoj mreži, objektima i javnim površinama koji su u vlasništvu Grada.

Postavljanje vodvodne, kanalizacione mreže, elektro i instalacija za telefoniju, na površinama u vlasništvu Grada naplaćivaće se po dužnom metru voda – od 0, 80 do 1, 20 maraka.

U gradskoj upravi ističu da nije cilj da se opterete subjekti koji posluju u ovim oblastima već da se prihoduje novac za održavanje javne i komunalne infrastrukture na području Grada.

Na osnovu dužine kablova i prečnika određena je visina rente, ugovorima precizirano dužina mreže, gdje se nalazi i znaće se kolika je cijena na godišnjem nivou, za kanlizacionu i optičku i elektro mrežu, 1, 20 pfeninga, za vodovodnu 0,80. Pazili smo da ne štetimo firme koje rade, a da gradski budžet ojačamo za prihod za održavanje javne i komunalne infrastruktre na području grada, istakao je Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Trebinja.

Najniža renta određena je za vodvodnu mrežu, kako se ovo preduzeće ne bi dodatno opteretilo. Sa približno 146.000 dužnih metara mreže po ovom osnovu trebalo bi da bude naplaćeno nešto manje od 120.000 maraka godišnje.

– U trenutnoj situaciji sa finansijskim gubitkom od 146.000 KM svako opterećenje je visoko, ali razumljivo je da gradska administracija uvede reda da bi se bolje regulisalo, vidjećemo koliko će to nas opteretiti, istakao je Spasoje Radović, direktor ЈP „Vodovod“ Trebinje.

Ova vrsta nakande nije novina, objašnjavaju nadležni, jer se naplaćuje i u drugim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i to po većim cijenama.

Precizan proračun o godišnjem prihodu po ovom osnovu biće poznat po završetku mjerenja svih podzemnih instalacija.

TAGOVI:

Komentari

sto znaci: ocekujte poskupljenje vode, naravno opet po narodu…
ocekujte razne namete i poreze novih dahija…sve prosle moguce vlasti ce se zaboraviti kako ce nam sa ovim biti

Odgovori

Pa sta si mislio da ce sad teci med i mlijeko!? Naravno da ce po narodu, pa nece po njima!

Odgovori

Izgleda sam naslov navodi na pogresan zaljucak – kaze naknada za „Postavljanje cijevi i kablova“, sto bi znacilo samo jednom kad se postave, i ne bi se odnosilo na postojece cijevi i kablove.
A poslije u tekstu i videu se izgleda radi o porezu SVAKE GODINE na sve kablove i cijevi sto su u zemlji. Onda to nije naknada za „Postavljanje cijevi i kablova“, nego za „POSTAVLJENE cijevi i kablove“.
Uskoro se moze ocekivati porez i za nadzemne (strujne) kablove koji idu iznad drzavne zemlje.
Ako neka privatna (tj ne-drzavna) firma koristi kablove i cijevi u drzavnoj zemlji ima smisla i naplacivati rentu, naplacivao bi je i privatnik. Ali ako je vodovod drzavna firma (valjda jeste) zasto onda to naplacivati njima?
Kako su krenuli, ne bi cudilo da uvedu porez za sve zive ljude (ukljucujuci i djecu) na vazduh koji disu, sa ‘obrazlozenjem’ da koriste „drzavni vazduh“.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja