VIKILIKS OTKRIO – Zapad strahovao od Tita i SFRJ

Izvor: kurir.rs Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 30. 11. 2016. - 14:34h

U tajnim spisima iz 1976. navodi se da su se velike sile prilično plašile vladavine Josipa Broza Tita, koja je „opasan model za zapadnu Evropu“.

josip broz tito

Koliko je doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito bio moćan pokazuju, pored ostalog, američke depeše iz sedamdesetih koje je upravo objavio Vikiliks, a u kojima se navodi da je Zapad bio u strahu od jugoslovenskog komunizma.

Depeše otkrivaju da je Zapad takoreći drhtao od Tita, a to se posebno vidi u dokumentu poslatom 1976. iz Beograda.

Tu se, naime, navodi ocjena američkog državnog sekretara da je model vladavine Josipa Broza opasan za čitav Zapad.

„U skladu s govorom američkog državnog sekretara šefovima misije u Londonu, dok je Jugoslavija nezavisna od Sovjetskog Saveza, što nama odgovara, Titov komunizam je, s druge strane, opasan model za zapadnu Evropu. Zato bi možda bilo korisno da podsjetimo naše socijalističke prijatelje iz zapadne Evrope šta je u stvari jugoslovenski sistem, a šta nije. Postoji određena količina romantizma i maštanja da Jugoslavija predstavlja humani komunizam s demokratskim licem“, navodi se u američkoj depeši iz sedamdesetih, koju je objavio Vikiliks.

Dalje se navodi da su samo u 1974. u Jugoslaviji bila 1.154 politička zatvorenika, što prijeti da ih na kraju bude više nego u Sovjetskom Savezu.

Dodaje se da u javnosti nema dovoljno pažnje za hiljade političkih zatvorenika koji su dospjeli na robiju zbog kritičkih izjava o državi i partiji ili zagovaranja veće autonomije za nacionalne manjine.

Hrvati navijali za raspad jugoslavije

U jednoj od narednih beogradskih depeša, takođe iz 1976, analiziraju se stavovi običnih ljudi o tome šta čeka Jugoslaviju poslije Titove smrti.

Niko nije bio siguran šta će se dogoditi, pa su se tako Hrvati nadali raspadu države, dok su se pojedini Srbi plašili takvog scenarija.

Neki od njih su tvrdili da će državu okupirati Rusi, a ima i onih koji su bježali iz zemlje ili molili da Amerika okupira Jugoslaviju prije Sovjeta.

Optimistični su očekivali da će Titov odlazak donijeti liberalizaciju.

TAGOVI:

Komentari

U svoje vrjeme Najveci medju najvecima na politickoj sceni.U pravu je bio Momo Brkic kada se uvjek na nekoj od svecanosti pitao od cega je satkan.

Odgovori

Ko o cemu a vi o proslosti. Niko ne gleda na buduca vremena, a posebno na sadasnjost. Trebalo bi uvesti kazne ovima koji balave na komunisticku Jugoslaviju. Prosao voz, a vi jos se nadate da cete povratiti proslost.
Dok Afrika zivi u sadasnjosti, boljsevicka klika koja je uvela gradjanski rat kao opciju,da spase i opljacka, pa da se onda evoluira u domoljubljblje i dalje potencira revoluciju u kojoj je boljsevicka klika bila fitilj i okidac za razaranja i engleske trikove. Poslije diktaturu kojoj su pljeskali na zapadu dok su im trebali boljsevicki primitivci i ljudozderi.
Ovaj Vucurevic je primjer novo-komponovanog lokalnog primitivca i post komunistickog vikara.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja