Rusi za svoje najveće neprijatelje smatraju SAD, Ukrajinu i Tursku, a za najbolje prijatelje Bkelorusiju, Kazahstan i Kinu, pokazuje anketa, piše beogradski "Blic".

rusija

Rezultati ankete koju je sprovela agencija „Levada“ pokazuju da čak 72 odsto Rusa smatra da im Sjedinjene Američke Države žele zlo. Odnosi Rusije i Amerike su sve lošiji zbog dešavanja u Ukrajini, ali i rata u Siriji, gdje Rusija podržava predsjednika Bašara, a SAD pobunjenike. Takođe, SAD su inicijatori sankcija Rusiji, pa raspoloženje Rusa nimalo ne čudi.

Sukobi s Ukrajinom u posljednjih nekoliko godina doveli su do toga da skoro polovina ispitanika na ovu zemlju gleda kao na neprijatelja. Rusi i Ukrajinci su dva bliska naroda, ali između njih sada vlada netrpeljivost.

Tursku je 29 odsto anketiranih osoba uvrstilo u države koje nisu prijateljski nastrojene prema Rusiji. Zanimljivo je da je za Tursku prošle godine samo jedan odsto ispitanika mislio da nema dobre namjere prema Rusiji. Posljednje dvije decenije su odnosi dvije države bili veoma dobri, a ruski turisti su rado ljetovali u Turskoj. Međutim, krajem novembra prošle godine, nakon obaranja ruskog aviona u Siriji, Rusija i Turska su jedna drugoj okrenule leđa. Očigledno je da spoljna politika koju vodi zvanična Moskva ima izuzetan uticaj na razmišljanje velikog broja stanovnika Rusije.

Zato su se pri vrhu crne liste našle i države članice Sjevernoatlantske alijanse (NATO) kao što su Poljska, Letonija, Litvanija, Njemačka, Velika Britanija.

S druge strane, Rusi svoje najbolje prijatelje vide u susjednim zemljama kao što su Bjelorusija (50 odsto), Kazahstan (39) i Kina (34). Sa ovim državama Rusija ima odličnu saradnju, naročito u ekonomskom smislu. Pri tome se stav Rusa prema Kini pogoršao - 2015. godine 43 odsto ispitanika smatralo je Kinu prijateljskom zemljom. Među prvih deset država su i Indija, Jermenija, Kuba, Sirija, Uzbekistan, Azerbejdžan i Kirgistan.

Dok veliki broj Srba Ruse smatra svojom braćom, čini se da stanovnici najveće države na svijetu ne dijele ta osjećanja s ljudima iz Srbije. Naša zemlja se našla na 12. mjestu liste najboljih prijatelja, za nju je glasalo samo šest odsto Rusa, a ispred Srbije je - Venecuela.

Većina Rusa nema lijepo mišljenje o Evropskoj uniji. Samo 24 odsto Rusa odgovorilo je afirmativno na pitanje o članstvu Rusije u EU, a 65 odsto njih je reklo da ih nije briga ako se Unija raspadne.