Klub dobrovoljnih davalaca krvi "Risto Špuran", koji djeluje pri gradskoj organizaciji Crvenog krsta Trebinje, danas je organizovao akciju davanja dragocjene tečnosti u kojoj su prukupljene 72 doze.

darivanje krvi trebinje kdd krvi risto spuran

Povod za ovo masovno okupljanje dobrovoljnih davalaca je obilježavanje 50 godina od kada je u trebinjskoj transfuziji uzeta prva jedinica krvi.

Akciji se odazvalo 88 članova ovog aktiva i njihovi prijatelji, humanisti iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske koji tradicionalno daruju kapi života za potrebe bolnice u Trebinju.

Načelnik Službe za transfuziju Trebinje Dragan Šarenac kaže da je odziv bio izuzetno veliki i da to nije ništa iznenađujuće za dobrovoljne davaoce krvi.

Predsjednik Kluba dobrovoljnih davalaca krvi Miholjka Janković, koja je sa 131 davanjem krvi rekorder na području Trebinja, kaže da Klub okuplja davaoce krvi iz grada, ali da se akcijama uvijek pridruže mnogobrojni humanisti iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Ona je najavila da će 14. juna, na Svjetski dan davalaca, u Trebinju biti promovisana Monografija dobrovoljnog davalaštva, prva te vrste u Republici Srpskoj.

U krugu trebinjske bolnice, na spomeniku Dobovoljnim davaocima krvi, služen je pomen poginulim i umrlim dobrovoljnim davaocima krvi iz Trebinja, te položeno cvijeće u znak sjećanja na humaniste iz ovog grada.